Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Tienduizenden betogers gaan straat op in Honduras en eisen ontslag president

In Honduras in Midden-Amerika zijn tienduizenden betogers op straat gekomen om het ontslag te eisen van president Juan Orlando Hernández, die na omstreden verkiezingen werd herverkozen. Het was oppositiekandidaat Salvador Nasralla die had opgeroepen tot de protesten. 

Volgens de oppositie gingen 80.000 betogers de straat op in San Pedro Sula, de tweede stad van Honduras in het noorden van het land. "We hebben het presidentschap gewonnen en we eisen de overwinning van het volk bij de stembusgang. We stoppen niet met klagen tot de regering wordt overgedragen aan Nasralla", zegt het hoofd van de verenigde linkse oppositie en oud-president Manuel Zelaya.

Na de stembusgang op 26 november wezen de gedeeltelijke resultaten lange tijd op een overwinning van de oppositiekandidaat, maar het resultaat boog daarna verrassend om naar een zeer lichte meerderheid voor de zittende president. De oppositie beschuldigde Hernández van verkiezingsmanipulatie, en ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) concludeerde in haar eindrapport dat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan.

Uit protest kwamen de Hondurezen wekenlang op straat. In totaal zouden daarbij meer dan dertig doden zijn gevallen. Anderhalve maand later blijft de oppositie het resultaat aanvechten. Nasralla kondigde dinsdag onder meer nog aan dat hij van plan is om op 27 januari - de dag van de officiële eedaflegging van huidig president Hernández - zelf ook symbolisch de eed af te leggen.

Meest gelezen