Vier jaar na verdwijning MH370: Amerikaans bedrijf start nieuwe zoektocht naar vermist vliegtuig

Bijna vier jaar nadat vlucht MH370 van Malaysia Airlines op mysterieuze wijze van de radar verdween, start een Amerikaans privébedrijf een nieuw onderzoek naar het verdwenen vliegtuig. De Maleisische overheid heeft daarvoor het licht op groen gezet. Firma Ocean Infinity gaat de zeebodem rond Australië uitkammen.

Ongeveer een jaar geleden werd de zoektocht naar het vermiste vliegtuig stopgezet. Sinds het toestel van Malaysia Airlines op 8 maart 2014 van de radar verdween, hangt er een waas van mysterie rond. Kort nadat de 227 passagiers en 12 bemanningsleden waren opgestegen in Kuala Lumpur verdween MH370 onderweg naar Peking schijnbaar in het niets.

Alle zoekacties ten spijt werd er nooit een wrak teruggevonden, enkel een paar losse brokstukken die waren aangespoeld op verschillende eilanden en aan de Afrikaanse kust. Mogelijk is MH370 neergestort in de Indische Oceaan, maar zeker is dat niet. De verdwijning van het vliegtuig is een van de grootste mysteries ooit in de burgerluchtvaart.

Enkel betaling bij een vondst

Vorig jaar namen de Australische, Chinese en Maleisische overheid samen de beslissing om de zoektocht die toen al drie jaar duurde, stop te zetten. Er was volgens hen te weinig vooruitgang geboekt in het onderzoek. De Maleisische regering liet wel meteen verstaan dat wie zich geroepen voelde om een nieuw onderzoek te starten, daar zeker voor beloond zou worden, als het wrak werd teruggevonden.

Het Amerikaanse bedrijf Ocean Infinity heeft nu de toestemming gekregen van de Maleisische autoriteiten om een nieuwe zoekactie te starten. Zij gaan de zeebodem in het zuid-Indische Oceaan screenen op brokstukken. Maleisië toont zich voorzichtig hoopvol, maar realistisch over dit nieuwe onderzoek.

Ocean Infinity zal werken volgens het principe "no cure, no fee": ze worden enkel voor hun zoekactie betaald, als ze het vliegtuigwrak effectief terugvinden. Ze gaan daarbij niet over een nacht ijs: Ocean Infinity is van plan om een gebied van 25.000 vierkante kilometer in de Indische Oceaan, nabij Australische wateren,  door te lichten. Volgens experten uit het eerdere onderzoek is dat het meest waarschijnlijke gebied waar MH370 kan zijn neergestort. De Seabed Constructor, het schip dat Ocean Infinity inzet voor deze zoekoperatie, zet de komende dagen vanuit Zuid-Afrika al koers naar daar, omdat de weersomstandigheden nu gunstig zijn.

Meest gelezen