Video player inladen...

Greenpeace: "Brandende tanker in Oost-Chinese Zee kan grootste milieuramp ooit worden"

Voor de oostkust van China staat een Iraanse tanker in brand. De milieuorganisatie Greenpeace is bang dat dit tot een enorme vervuiling zal leiden. Volgens China kan de tanker elk ogenblik ontploffen.

Korea Coast Guard

Eergisteren is de Iraanse tanker "Sanchi" in de Oost-Chinese Zee in botsing gekomen met een vrachtschip uit Hongkong en in brand gevlogen, ongeveer 300 kilometer voor de kust van de Chinese miljoenenstad Shanghai.

Pogingen van Chinese, Zuid-Koreaanse en Amerikaanse marineschepen om de bemanning van 30 Iraniërs en 2 Bengalen te redden, moesten worden afgeblazen door de hevige vuurzee en giftige rookwolken. Eén lichaam is intussen geborgen. De 21 opvarenden van het schip uit Hongkong konden wel worden gered.

De tanker was geladen met 136.000 ton van een erg lichte olie die erg snel verdampt. Veel van die olie zou verbrand zijn of verdampt, maar wat wel in zee loopt, zou erg moeilijk op te sporen zijn en dus ook moeilijk op te ruimen of in te dammen.

Hoe dan ook is het door de giftige rook en de uitslaande brand erg moeilijk om in de buurt te komen. Bovendien zou de tanker elk ogenblik kunnen ontploffen volgens China.

De milieuorganisatie Greenpeace en ook Chinese experten vrezen daarom voor een gigantische milieuramp, mogelijk een van de zwaarste ooit.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteravond dat het boten heeft gestuurd naar de plaats van het ongeluk die zullen worden ingezet voor een schoonmaakoperatie, om zo olieverlies te voorkomen.

Ook heeft China het gebied waarin gezocht wordt naar overlevenden, uitgebreid naar een gebied van 3.000 vierkante meter. 

Meest gelezen