Trump wil 200.000 Salvadoranen de VS uitzetten

De Amerikaanse regering gaat de "Temporary Protected Status" opheffen voor mensen uit het Centraal-Amerikaanse land El Salvador. Die krijgen tot 2019 de tijd om de VS te verlaten of ze zullen worden uitgezet.

Veel Salvadoranen hebben in de VS kleine bedrijfjes opgezet en sturen geld naar hun familie in eigen land.

Mensen uit El Salvador genoten tot nu toe van een beschermd statuut in de Verenigde Staten. Het gaat vaak om mensen die na een zware aardbeving in hun land in 2001 naar de VS zijn gekomen en er mochten verblijven en beroep doen op humanitaire hulp.

Het departement van Binnenlandse Veiligheid heeft die beschermde status nu opgeheven. Dat betekent dat ongeveer 200.000 mensen uit El Salvador tot volgend jaar de tijd krijgen om de VS te verlaten of zich op een of andere manier te laten regulariseren. Lukt dat niet, dan zullen ze worden uitgewezen.

Veel van die mensen wonen al lang in de VS en hebben er werk of hebben er bedrijven opgericht. Sommigen zijn getrouwd met partners met de Amerikaanse nationaliteit. Die mensen wonen vooral in Washington, Los Angeles, New Yorken Houston.

De maatregel kan ook grote gevolgen hebben voor El Salvador, een klein land met 6,2 miljoen inwoners. De economie van dat land drijft voor een groot deel op het geld dat Salvadoranen die in de VS werken naar hun familieleden in eigen land sturen.

De Temporary Protected Status werd in 1990 ingevoerd en laat toe dat mensen uit landen die door natuurrampen getroffen worden, zich tijdelijk in de VS mogen vestigen. In totaal gaat het om 320.000 mensen uit tien landen.

Meest gelezen