28 jaar cel voor moeder die drie kinderen vermoordde in Lennik

Op het proces rond de drievoudige kindermoord in Lennik heeft de moeder die haar drie kinderen om het leven heeft gebracht, 28 jaar cel gekregen. Dat heeft de correctionele rechtbank van Brussel beslist. De 38-jarige vrouw veroorzaakte begin 2015 een brand waarbij haar drie kinderen omkwamen.

Begin 2015, op 11 februari, brak er brand uit in een woning in Lennik, in Vlaams-Brabant. De brandweer trof er de dode lichamen van drie meisjes aan: ze waren twee, vier en zes jaar oud. Al snel bleek dat het vuur aangestoken was. Meteen werd er in de richting van de 38-jarige moeder gekeken: zij zou de brand aangestoken hebben om haar partner te treffen met wie ze samenwoonde, tevens de vader van haar kinderen. 

Het koppel had relatieproblemen. Zo moest de politie meerdere keren tussenkomen voor partnergeweld. Een gerechtsdeurwaarder had de vrouw de dag van de brand documenten bezorgd waarin te lezen stond dat haar partner wou scheiden en het hoederecht over de kinderen opeiste. 

"Kinderen stierven een langzame dood"

Uit de autopsie bleek achteraf dat de kinderen waren gestorven door rookvergiftiging en nog leefden op het moment dat de brand gesticht werd. Voor het parket was het duidelijk: de vrouw wou haar kinderen om het leven brengen. "In hun maag is lorazepam teruggevonden," wist het parket te zeggen bij de start van het proces. "Ze hadden één of meerdere tabletten op, die waren opgelost in hun drankje. Ze heeft haar kinderen versuft zodat ze hen in het bijgebouw kon leggen, dat ze vervolgens in brand heeft gestoken."

Het parket benadrukte ook dat de meisjes een langzame dood moeten gestorven zijn.  "Uit de verslagen blijkt dat het een hele tijd moet hebben geduurd vooraleer ze stikten. Ze hadden geen vluchtweg en liepen tweede- en derdegraads brandwonden op. Ze zaten samen op een matras en het oudste meisje heeft haar jongere zusjes nog proberen te beschermen tegen de vlammen en de rook." 

De rechter heeft de vrouw nu veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf, iets minder dan de maximumstraf van 30 jaar die het Openbaar Ministerie gevraagd had.

Meest gelezen