Commotie over plan voor ontwikkeling industriegebied op de Groene Delle

Er is commotie over het plan voor de ontwikkeling van industriegebied op de Groene Delle. Twee jaar geleden besliste de Vlaamse regering om ruim 2/3e natuur te laten en 1/3e industrie. Het ruimtelijk uitvoeringsplan daarvoor is nu klaar.

Het gebied ligt op de grens van Lummen, Hasselt en Zolder, en het is één van de gebieden die aangeduid waren voor industrie langs het Albertkanaal. De ligging, aan het kanaal maar ook aan de autosnelweg, is ideaal voor industrie. Maar niet iedereen is daar zo blij mee. De Groene Delle is een gebied van 100 hectare groot, met een bos en middenin een vijver waar in de zomer vaak illegaal gezwommen wordt.

Unieke ligging

Van die 100 hectare zal volgens het plan ongeveer 1/3e als industriegebied ontwikkeld worden. Jean Vrancken van de Sociaal-Economische raad is blij met de beslissing. Hij vindt het belangrijk dat dit kan ontwikkeld worden: "Er zijn wel wat industriegebieden in Limburg. Maar dit terrein is uniek omdat het aan het kanaal ligt en aan de autosnelweg." Welke bedrijven er komen, is nog niet beslist. "Maar door die ligging zou het goed kunnen dat het logistieke bedrijven zijn."

Spanning natuur en economie

Natuurliefhebbers zijn niet blij met de plannen. Zo stelt het actiecomité 'Groene Delle blijft groen' om eerst de Fordterreinen helemaal te ontplooien voor er aan natuurgebied geraakt wordt. De Groene Delle is volgens hen een belangrijke schakel in het vijvergebied van Midden-Limburg. 

Meest gelezen