Videospeler inladen...

Almaci: "N-VA wordt een onbetrouwbare partner"

De federale regering is te veel bezig met electorale spelletjes en niet met regeren. Dat zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci in "Terzake". De N-VA ontpopt zich daarbij meer en meer als een onbetrouwbare partner.

"Het slechte theater van de afgelopen weken was echt een dieptepunt", zegt Almaci. "De manier waarop men elkaar als coalitiepartners heeft aangepakt was echt ontstellend. Wat mij stoort is het totale gebrek aan respect voor elkaar. Dit lijkt meer op een regering in lopende zaken, waar men bezig is met een electorale strategie in plaats van met goed beleid."

Er loopt nu wel een onderzoek naar het lot van de asielzoekers die teruggestuurd worden naar Soedan, "maar dat neemt niet weg dat de vraag zich stelt hoe je aan politiek doet, op welke manier je samenwerkt en vooral over wat er beslist zal worden", zegt Almaci. "Je kan beslissen om niet langer samen te werken met een Soedanees identificatieteam, men kan beslissen artikel 3 van het Europees verdrag voor de mensenrechten eindelijk wel te respecteren, men kan beslissen op een andere manier met elkaar om te gaan en niet meer te liegen tegen het parlement en de premier."

Onbetrouwbaar

De meerderheidspartijen ruziën over alles. "Er zijn door de regering een hele boel beslissingen genomen, maar die zijn de afgelopen weken op losse schroeven gezet door de N-VA die zegt dat zij een andere beslissing wil nemen", stelt Almaci.  

Ook inzake het energiepact komt het erop aan geen tijd meer te verspillen en dringend in actie te schieten.  Er is een meerderheid die de kernuitstap wil doorvoeren, maar ook hier ligt de N-VA dwars. "Als je een regeerakkoord onderhandelt waarin de kernuitstap staat en je begint dat dan terug in vraag te stellen dan is dat onverantwoordelijk en dan stelt zich de vraag of de N-VA in deze meerderheid nog wel een betrouwbare partner is, zowel in het asieldossier als in dat van het energiepact", besluit Almaci.

Meest gelezen