Video player inladen...

Amerikaanse overheid stuurt geheime satelliet Zuma de ruimte in

Na herhaaldelijk uitstel heeft de Amerikaanse raketbouwer SpaceX in de nacht van zondag op maandag een geheime satelliet van de Amerikaanse overheid gelanceerd.

De Amerikaanse raketbouwer SpaceX stuurde na herhaaldelijk uitstel in opdracht van de Amerikaanse overheid satelliet Zuma de ruimte in. Het ruimtetuig had twee maanden eerder al moeten vertrekken, maar om technische redenen werd het vertrek steeds uitgesteld.  

De satelliet werd met een zeventig meter hoge Falcon-9-draagraket de ruimte ingestuurd. Noch de raketbouwer, noch het Pentagon wilden iets kwijt over de aard van de missie. Het is al de derde keer dat SpaceX een geheime lancering voor de Amerikaanse overheid verricht. De satellietbouwer Northrop Grumman liet enkel weten dat Zuma ontwikkeld is voor de Amerikaanse overheid en dat de kunstmaan in een lange baan geplaatst is.

Tot nu toe claimde geen enkele overheidsinstantie eigenaar te zijn van de satelliet. Wel opmerkelijk is dat de NRO, de dienst voor inlichtingenverzameling per satelliet, expliciet liet weten geen eigenaar te zijn van het toestel.

 

Meest gelezen