Videospeler inladen...

Bart De Wever: "Ik chanteer niemand, ik vertolk enkel standpunt van mijn partij"

"Ik chanteer niemand, ik vertolk enkel het standpunt van mijn partij." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever als reactie op premier Charles Michel (MR), die vanochtend zei niet onder de indruk te zijn van "de chantage" van De Wever. 

Alles begon gisteravond. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei toen dat zijn partij uit de regering zou stappen als staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ontslag zou moeten nemen na de Soedan-kwestie.

"Ik ben niet onder de indruk van die chantage", reageerde premier Michel vanochtend op zijn beurt bij BEL RTL. "Ik laat mijn agenda door niemand dicteren."

De Wever reageerde vanochtend voor de aanvang van het N-VA-partijbureau dan weer op de uitspraak van de premier. "Ik chanteer niemand. Ik geef enkel het standpunt van mijn partij." Hij benadrukte nog eens dat hij geen enkele reden ziet voor een ontslag van Francken.

Het onderzoek is heel belangrijk om onze politiek op af te stemmen, maar zeggen dat Theo met alle zonden van Israël moet worden overladen en zijn ontslag moet geven: dat is een politiek spel.

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De N-VA-voorzitter is ook formeel: "Er zal geen ontslag komen van Theo Francken". Maar wat dan als het lopende onderzoek de folterverhalen van teruggestuurde Soedanezen zou bevestigen? "We zullen dat onderzoek afwachten en de verantwoordelijkheden afwegen. Maar in deze zaak zal Theo Francken geen ontslag nemen", aldus nog De Wever.

"Iemand die zijn job doet, moet je niet in de rug schieten", vindt Bart De Wever. "In deze zaak zal Theo Francken geen ontslag nemen. Ik vind dat hij een heel goed beleid voert. Dat is een heel moeilijke zaak, ook menselijk."

Aan het onderzoek in de Soedanese kwestie mag het politieke lot van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie niet worden gekoppeld. "Het onderzoek is heel belangrijk om onze politiek erop af te stemmen, maar zeggen dat Theo met alle zonden van Israël moet worden overladen en zijn ontslag moet geven: dat is een politiek spel dat wordt gespeeld en ik zeg op voorhand dat ik daaraan niet meedoe. Ik laat geen enkele regering vallen, maar ik zeg alleen dat ik niet meedoe als men mij dat vraagt."

Meest gelezen