Video player inladen...

BBC-topcorrespondente stapt op: "Ik verdien 50% minder dan mannelijke collega's"

Ervaren BBC-journaliste Carrie Gracie stapt op als China-correspondente nadat duidelijk is geworden dat ze minstens 50 procent minder verdient dan haar mannelijke collega's in een gelijkaardige positie. Onderhandelingen met haar werkgever losten het probleem niet op. 

"Ik word erg behoorlijk vergoed voor mijn werk," schrijft Carrie Gracie in een striemende open brief op haar blog, "zeker voor iemand die betaald wordt met belastinggeld. Maar ik eis dat de BBC de wet volgt en mannen en vrouwen gelijk behandelt." 

De aanklacht van Gracie volgt op de lijst die de BBC vorig jaar bekend maakte met haar best betaalde tv-sterren. Op die lijst stonden ook Gracie's mannelijke collega's, VS-correspondent Jon Sopel (225.000 tot 282.000 euro per jaar) en Midden-Oosten-correspondent Jeremy Bowen (170.000 tot 225.000 euro per jaar). Carrie Gracie en haar Europa collega  Katya Adler stonden niet op de lijst en verdienen dus minder dan 170.000 euro per jaar. 

Geduld en goede wil zijn op

Na de bekendmaking van de lijst eiste Gracie - die al meer dan 30 jaar in dienst is van de BBC - dat het loon van de vier correspondenten gelijkgeschakeld zou worden. "Maar in de plaats daarvan bood de BBC me een grote loonsverhoging aan. Die kwam nog altijd niet in de buurt van wat mijn mannelijke collega's verdienden."  

Gracie, die vloeiend Chinees spreekt, zegt nu dat ze het moe is. "Het enige wat ik wil, is dat de BBC de wet volgt en mannen en vrouwen evenwaardig behandelt." In een mededeling ontkent de BBC dat er sprake is van  systematische discriminatie. Gracie keert nu terug naar de redactie in Londen "waar ik hoop gelijk betaald te worden". 130 vrouwelijke BBC-werknemers tekenden intussen een steunbetuiging. 

Meest gelezen