Videospeler inladen...

CD&V dringt niet aan op ontslag van Francken, Open VLD wil "het hoofd koel houden"  

CD&V vraagt het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) niet. Partijvoorzitter Wouter Beke zegt dat Francken zelf maar moet uitmaken of hij al dan niet aanblijft. Hij heeft het over een puur deontologische kwestie. Ook Open VLD wil de zaken niet verder op de spits drijven.

CD&V-voorzitter Wouter Beke was tien dagen geleden opvallend hard voor Francken. "Als je geloofwaardigheid wordt aangetast, moet je daar conclusies aan verbinden", klonk het toen. 

Nu N-VA-voorzitter Bart De Wever ermee gedreigd heeft om de stekker uit de regering te trekken als Francken moet opstappen, komt Beke terug op de uitspraken die hij toen op de radio deed: "Zoals ik eind vorig jaar heb gezegd is het een persoonlijke deontologie van elke minister en staatssecretaris om uit te maken of hij kan functioneren ten aanzien van het parlement en  van collega's als er op een gegeven moment de waarheid niet is gesproken. Dat is zijn persoonlijke deontologie (Van Francken, red.)."

Volgens Beke is er daar voor wat betreft CD&V verder niets méér aan de orde. "Als hij zegt dat hij daar geen graten in ziet, is dat zijn zaak." Voor de rest wacht CD&V het onderzoek naar de Soedanese kwestie af. Beke wil de conclusies van dat onderzoek afwachten om te zien welke bijkomende maatregelen er eventueel moeten worden genomen.

"Alle mogelijke speculaties over vervroegde verkiezingen zijn absoluut niet aan de orde", benadrukt Beke. "Ik denk ook dat dit absoluut geen goede zaak zou zijn." CD&V lijkt wat gas terug te nemen. "Het is nooit het standpunt van de partij geweest dat wij het ontslag vragen", giet Beke olie op de golven.

"Er zijn in de geschiedenis wel andere ministers geweest die hebben gezegd dat ik niet meer kan functioneren als ik het gevoel heb dat het parlement mij niet meer gelooft", voegt de CD&V-voorzitter er nog fijntjes aan toe. "Als de staatssecretaris zegt dat hij daarmee geen probleem heeft, is dat zijn zaak."

"Hoofd koel houden"

Ook Open VLD lijkt de zaken niet verder op de spits te willen drijven. "Het is vooral een regering die heel goed werk levert", zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.

"De economie boomt, er worden heel veel jobs gecreeerd. Misschien moeten we gewoon allemaal het hoofd koel houden en doen wwat onze job is: verder werken en de economie laten draaien."

Door deze temperende taal van de coalitiepartners lijkt het erop dat het einde van de rel rond Francken stilaan in zicht is, na een aantal woelige weken.

Meest gelezen