Jasper Jacobs

Deense farmareus biedt op Vlaams biotechbedrijf

De Deense farmareus Novo Nordisk doet een bod op het Gentse biotechbedrijf Ablynx van 2,6 miljard euro. Dat heeft het Deense bedrijf bekendgemaakt. Ablynx heeft het bod eerder afgewezen en zegt in een reactie dat "het voorstel het bedrijf en zijn toekomstperspectief fundamenteel onderwaardeert".

Novo Nordisk is de grootste insulineproducent ter wereld. De Denen bieden tot 30,5 euro per aandeel Ablynx: 28 euro cash en nog eens 2,5 euro per aandeel indien het Gentse biotechbedrijf succes heeft met twee geneesmiddelen waar het aan werkt. Dat is 44 procent bovenop de slotkoers van vrijdag.

Novo Nordisk is op 7 december met een bod naar Ablynx gestapt van 26,75 euro per aandeel, wat werd afgewezen door de raad van bestuur. Pogingen tot een gesprek liepen op niets uit, aldus Novo Nordisk. Op 22 december volgde een tweede, huidige bod, dat opnieuw werd afgewezen door de raad van bestuur van Ablynx. De topman van Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, had daarover een gesprek met Edwin Moses, ceo van Ablynx. Ook dat leverde niets op, klinkt het.

Novo Nordisk maakt het bod nu publiek en roept Ablynx op - in het belang van de aandeelhouders - gesprekken aan te knopen.

Capla

De Denen hebben vooral interesse in Caplacizumab: een door Ablynx ontwikkeld medicijn tegen de zeldzame en levensbedreigende bloedstollingsziekte TTP, dat het bedrijf hoopt dit jaar in Europa en volgend jaar in de VS op de markt te mogen brengen.

Caplacizumab, kortweg Capla, is het belangrijkste product in de pijplijn van Ablynx. Ablynx - met een beursnotering op Euronext en Nasdaq - heeft zowat 45 programma's in de pijplijn. Die zijn gebaseerd op de antistoffen van kameelachtigen. Die hebben, net als haaien, kleine antistoffen, wat hen interessant maakt als bouwstenen of 'nanobodies' voor een medicijn. Zo werkt Ablynx ook aan een geneesmiddel dat RSV moet genezen bij jonge kinderen.

Novo Nordisk is een echte farmareus en marktleider in de behandeling van diabetes. Het stelt 47.000 mensen te werk. Op de diabetesmarkt - goed voor 40 miljard dollar per jaar - krijgt het bedrijf af te rekenen met veel  concurrentie. Met Ablynx wil het actiever worden op de markt voor bloedaandoeningen.

Ablynx reageert afwijzend

Ablynx vindt het bod te laag. In een reactie zegt het bedrijf dat het ongevraagde bod van Novo Nordisk "het bedrijf en zijn toekomstperspectief fundamenteel onderwaardeert".

Volgens CEO John Moses is het bod "niet in het belang van Ablynx en de aandeelhouders". Het onderwaardeert fundamenteel "caplacizumab, de pijplijn, het platform, de technologie, mensen en knowhow van Ablynx". Het voorstel "vormt op dit ogenblik geen basis voor verdere gesprekken".

Het nieuws over het overnamebod heeft de aandelenkoers van Ablynx flink omhoog doen schieten. Om 15.30 uur stond de koers op 30,5 euro, een stijging met meer dan 40 procent.