Nicolas Maeterlinck

Diplomatieke geschenken: van saaie dvd's tot beschermde chimpansees

De Franse president Emmanuel Macron heeft een paard cadeau gedaan aan de Chinese president Xi Jinping tijdens een bezoek aan China. Dit keer was het een geslaagde gift, maar dat is niet altijd zo geweest. Historicus Marc Reynebeau gaf in "De wereld vandaag" een aantal goeie en slechte voorbeelden van diplomatieke geschenken.

Eerst een goed voorbeeld. Het paard dat Macron aan Xi gaf, was wellicht een schot in de roos. Xi had bij een eerder bezoek aan Parijs de prachtige paarden van de Republikeinse garde opgemerkt en dat was Macron niet ontgaan. Het paard is in China bovendien een symbool van kracht en elegantie.

Maar diplomatieke cadeaus zijn dus niet altijd een groot succes. Marc Reynebeau haalt in "De wereld vandaag" op Radio 1 het geschenk aan dat koning Boudewijn kreeg in 1985 bij een bezoek aan Congo. "Boudewijn kreeg drie chimpansees cadeau, maar die dieren zijn beschermd en ze mochten niet zomaar het land uit. Dat was dus niet zo'n goed idee."

In de stoofpot

Dieren worden vaak gebruikt als diplomatiek geschenk. Een heel succesvol voorbeeld is de Chinese panda. Het is een typisch Chinees dier en het lokt horden mensen naar dierentuinen over de hele wereld. Saudische prinsen geven dan weer graag een volbloed hengst weg.

Jammer genoeg zijn er ook minder goeie voorbeelden. Zo kreeg de vorige Franse president François Hollande een kameel cadeau bij een bezoek aan Mali. "Hollande wist niet goed wat hij aan moest met zo'n dier en dus liet hij het maar achter. Het belandde achteraf in een Malinese stoofpot", weet Reynebeau.

De Bulgaarse president gaf eens een puppy cadeau aan president George Bush senior. "Maar in de VS is het de regel dat zulke cadeaus naar het nationaal archief gaan. Aangezien ze daar geen kennel hadden, werd het hondje dan maar bij een familie ondergebracht."

Made in China

Het hoeven niet altijd beesten te zijn. Zo gaf de vroegere Britse premier David Cameron een pingpongtafel aan de Amerikaanse president Obama. Helaas bleek de tafel "made in China". "De tafel werd zo een beetje een symbool voor de teloorgang van de Britse maakindustrie."

Zijn voorganger Gordon Brown kreeg dan weer een dvd-set cadeau van Obama. "Dat vonden ze in Groot-Brittannië dan weer magertjes en vrij betekenisloos."

Wat geven wij?

En wat geven wij aan onze buitenlandse vrienden? Onze premiers en ministers-presidenten houden het doorgaans bij cadeaus van Belgische of Vlaamse bodem. Een zeefdruk van Panamarenko of een schaalmodel van het atomium.

Ons koningshuis gaat dan weer wat de luxueuzere toer op. "Zij hebben de gewoonte om een Belgische klassieker cadeau te doen, zoals een vaas van Val Saint Lambert of een handtas van Delvaux."

Meest gelezen