Jasper Jacobs

Doodrijder moet bijna 300.000 euro schadevergoeding betalen aan partner slachtoffer

Een man uit Lochristi die in juni 2015 een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte, moet bijna 300.000 euro schadevergoeding betalen aan de partner van het slachtoffer. 

Het slachtoffer reed met zijn motor, met een te hoge snelheid, links achteraan in op het voertuig van de Lochristinaar. Die wilde een oprit oprijden. Het slachtoffer remde nog, maar kon de wagen niet meer ontwijken. Hij overleed aan zijn verwondingen, terwijl de chauffeur zelf zwaargewond raakte. 

Volgens de verkeersdeskundige reed de motard sneller dan de toegestane 70 kilometer per uur, maar dat speelde geen rol voor de afloop van het ongeval. "Zelfs met de toegelaten snelheid kon hij de wagen niet meer ontwijken." De bestuurder zelf was ook nog eens onder invloed van alcohol. Hij blies twee uur na het ongeval nog altijd 1,33 promille, wat erop wijst dat hij op het moment van het ongeval nog meer onder invloed was. In 2012 was hij al eens veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol.

De doodrijder kreeg acht maanden met uitstel, 6.000 euro boete waarvan 1.200 euro met uitstel en drie jaar rijverbod - waarvan jaar met uitstel. De man moet ook nog zijn theoretisch en praktisch rijexamen afleggen en moet een psychologisch en medisch onderzoek ondergaan. Zijn verzekeraar komt vrijwillig tussenbeide.

Bijna 300.000 euro schadevergoeding

Maar vooral de schadevergoeding die de man moet betalen, is gigantisch. De partner van het slachtoffer krijgt 290.000 euro. De vrouw had ook het toekomstig inkomensverlies aangerekend en de rechtbank volgde haar daarin voor een groot deel (218.000 euro). Daarbovenop komen nog het verloren inkomstenverlies tussen het ongeval en het vonnis, een morele schadevergoeding en kosten als de genegenheidsschade en de begrafeniskosten. Ook de ouders van het slachtoffer krijgen elk 6.000 euro toegekend.

Meest gelezen