BELGA

Drie records voor Brussels Airport in 2017

Het hoogste aantal passagiers op jaarbasis en een maand- en een dagrecord, allebei in de maand juli: Brussels Airport heeft in 2017 drie absolute records gevestigd. De luchthaven tekent ook het hoogste vrachtvolume op van de voorbije 10 jaar.

Brussels Airport heeft het voorbije jaar bijna 24,8 miljoen reizigers ontvangen. Dat zijn er 13,7 procent meer dan in 2016 - het jaar van de aanslagen - en 5,6 procent meer dan in het vorige recordjaar 2015. Toen waren er 23,5 miljoen passagiers. Zowel het aantal opstappende als het aantal transferpassagiers is sterk gestegen, respectievelijk met 15 en bijna 10 procent. De maand juli was de meest succesvolle ooit uit de geschiedenis van de luchthaven met meer dan 2,5 miljoen passagiers. Het dagrecord werd op 28 juli opgetekend met 94.305 passagiers. 

Volgens Brussels Airport zijn de positieve cijfers te danken aan het groeiend aantal bestemmingen vanuit Brussel, de inzet van grotere toestellen, betere bezettingsgraden op de vluchten en de sterke groei van de lokale maatschappij Brussels Airlines.

Ook voor het vrachtvervoer was het een goed jaar met 535.634 ton vervoerd, het hoogste volume van de voorbije 10 jaar.

Luik groeit dankzij e-commerce

Ook de luchthaven van Luik heeft een record gevestigd en behandelde vorig jaar ongeveer 717.000 ton vracht. De vrachttrafiek steeg er met 8,5 procent tegenover 2016. Topman Luc Partoune: "Sinds de oprichting in 1990 hebben we nooit zoveel cargo vervoerd in een jaar."

Het record is volgens de luchthaven te danken aan de goede conjunctuur in Europa en aan de groei van de e-commerce. Liege Airport verwelkomde het afgelopen jaar twee nieuwe vrachtmaatschappijen: Air China Cargo en Air Bridge Cargo.

Liege Airport is de grootste vrachtluchthaven van het land. De luchthaven in Luik gaat dit jaar 50 miljoen euro investeren in het vrachtvervoer, met onder meer vier nieuwe standplaatsen voor vrachtvliegtuigen en een nieuwe hal van 20.000 vierkante meter.

Opvallend minder passagiers

De luchthaven van Luik vervoerde vorig jaar ook zowat 192.000 passagiers. In 2016 waren het er dubbel zoveel, maar dat cijfer werd vertekend doordat Luik vluchten opving die na de aanslagen van 22 maart op Zaventem werden omgeleid. De jaren voordien schommelde het aantal passagiers meestal rond 300.000.  Liege Airport verwacht dit jaar een nettowinst van 2,4 miljoen euro. 

Meest gelezen