Duitse regeringspartijen geven klimaatdoel 2020 op

In Duitsland hebben de conservatieve CDU/CSU van kanselier Angela Merkel en de sociaaldemocraten van de SPD de klimaatdoelstellingen voor 2020 opgegeven. De partijen die praten over de vorming van een nieuwe regering vinden die doelstellingen niet meer haalbaar. 

Het klimaatdoel dat tegen 2020 gehaald zou moeten worden, bepaalde dat de CO2-uitstoot 40 procent lager moest liggen dan in 1990. Dat is volgens de conservatieve CDU/CSU en de sociaal-democratische SPD niet haalbaar. Die twee partijen praten nu over de vorming van een nieuwe regering.

Om het doel wel te halen, zouden er extra maatregelen nodig zijn. Dat komt door de grote economische groei van Duitsland. Ook de immigratie, die groter is dan werd verwacht, beïnvloedt het klimaatdoel.

CDU/CSU en de SPD willen nu focussen op het klimaatdoel tegen 2030. Daarin is vastgelegd dat de CO2-uitstoot met 55 procent moet dalen tegenover 1990. Dat doel kadert ook binnen de EU-afspraken waar Duitsland zich aan moet houden. Verder willen ze tegen 2030 ook het aandeel van hernieuwbare energie in het Duitse elektriciteitsverbruik verhogen tot 65 procent.

Het akkoord zou genant kunnen zijn voor bondskanselier Angela Merkel (CDU). Zij toonde zich internationaal een hevige voorvechtster van klimaatbescherming.

Meest gelezen