Video player inladen...

Deliveroo: fietskoeriers blijven na gesprek met de directie op hun honger zitten

Een groep fietskoeriers, die werken voor maaltijdenbezorger Deliveroo, neemt het niet dat ze vanaf eind januari aan de slag moeten als zelfstandige. Een vergadering met de directie van het bedrijf, over een minimumloon en een arbeidsongevallenverzekering, leverde niets op.

De meeste fietskoeriers bij Deliveroo zijn jobstudenten. Ze verdienen vandaag 9,32 euro per uur. Maar vanaf eind januari moeten ze verplicht zelfstandige worden. En dat zien ze niet zitten. Vanaf dan worden ze namelijk per levering betaald. Voor elke levering krijgen ze 5 euro.

Ze betalen ons niet langer per uur. Ze kunnen zoveel koeriers inzetten als ze willen. Er is geen zekerheid meer.

Rik Potoms, woordvoerder "Collectif des coursiers"

Dat valt in slechte aarde bij "Le collectif des coursiers", een vereniging die opkomt voor de rechten van de koeriers en naar eigen zeggen 250 koeriers vertegenwoordigt. Het collectief eist een minimumloon en een arbeidsongevallenverzekering. Enkele vertegenwoordigers hadden in Brussel een gesprek met de directie van Deliveroo. Maar die ging niet in op hun eisen.

Tijd voor actie

Rond 6 uur vanavond verzamelden enkele tientallen koeriers in Louizalaan om hun ongenoegen te uiten. "We gaan zoveel mogelijk koeriers overtuigen om het werk neer te leggen. En we delen flyers uit om restaurants en klanten te wijzen op de wantoestanden bij Deliveroo", zegt Rik Potoms, van "Le collectif de courciers."

Video player inladen...

Volgens Potoms is het bedrijf bereid om te praten maar houdt het wel vast aan het zelfstandigenstatuut. "Het blijft bij woorden. Maar dat verandert niets aan de kern van de zaak: dit is schijnzelfstandigheid. Er is een baas die gezag heeft over een werknemer. Wettelijk gezien moeten we dan een arbeidscontract hebben en alle regelingen die daarmee gepaard gaan."

We werken met meer dan 2.000 koeriers in België, waarvan een grote meerderheid zeer tevreden is met het nieuwe model.

Deliveroo

Bij Deliveroo reageren ze verbaasd op de actie van vanavond. In een verklaring zegt het bedrijf dat de meerderheid van de werknemers wel tevreden is over het flexibele werk en de toename van inkomsten door het nieuwe model dat in oktober is geïntroduceerd. "De demonstranten vertegenwoordigen niet de meerderheid van de koeriers."

Een onafhankelijke koerier verdient volgens Deliveroo gemiddeld 18,5 euro bruto per uur. Dat zou 6 euro bruto per uur meer zijn dan in het vorige model. Maar die berekening is erg optimistisch vindt Potoms. "Met 5 euro bruto per bestelling en misschien 2 of 3 bestellingen op 3 tot 4 uur tijd en dan nog de kosten van het zelfstandigenstatuut. Dan hou je niet veel over."

Meest gelezen