Video player inladen...

Wat u wilt (of moet) weten over griep

De kerstvakantie is voorbij, kinderen gaan weer naar school, mensen zijn weer aan het werken. Volgens experts mogen we binnenkort de jaarlijks weerkerende griepepidemie verwachten. We zetten voor u enkele vragen en antwoorden over het griepmonster op een rijtje.

Wat is griep (niet)?

Een verkoudheid of griep? Het onderscheid is niet altijd even duidelijk. Allebei zijn het luchtweginfecties die veroorzaakt worden door virussen. Ze vertonen ook gelijkaardige symptomen, maar toch zijn er verschillen.

Een verkoudheid blijft doorgaans beperkt tot de bovenste luchtwegen, je hebt last van een loopneus, niezen, waterige ogen ... Soms, maar niet altijd, kan je een lichte temperatuursverhoging hebben. Na een vijftal dagen ben je er meestal van af, het risico op complicaties is ook klein.

Griep neemt een plotse start en leidt tot acute koortspieken van 38° C en meer. Naast verkoudheidssymptomen heb je ook hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, koude rillingen, zweten, duizelingen ... en voel je je in het algemeen futloos, verzwakt en vermoeid.

Het kan een tot twee weken duren voor je volledig genezen bent. Er is een grotere kans op complicaties, zeker bij risicogroepen zoals bejaarden, zwangere vrouwen en mensen met een chronische aandoening.

Hoe kan je griep krijgen?

Het griepvirus zit in de neus, keel en luchtwegen van zieke of besmette mensen. Het wordt meestal overgedragen via de lucht: speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten, te niezen, te praten ... Je kan ook ziek worden door iets aan te raken waarop zich virussen bevinden. Denk aan een deurklink, een toetsenbord, een telefoon, geldstukken. Maar ook iemand met griep de hand schudden, houdt een potentiële besmetting in.

Griep is al besmettelijk vanaf 1 dag voor het verschijnen van de symptomen en blijft besmettelijk tot 6 dagen nadien. Vooral in de wintermaanden slaat het griepvirus toe, allicht omdat mensen dan veel binnen zitten, dikwijls ook dicht bij elkaar, in niet altijd even goed verluchte ruimtes, allemaal factoren die de verspreiding van de ziekte in de hand werken.

Even opmerken: als je besmet raakt met het griepvirus, word je niet per definitie ziek.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?

Griep wordt veroorzaakt door influenzavirussen (type A, B en C). Daarbinnen zijn nog verschillende varianten. Elk jaar circuleren meerdere varianten, er zijn ook elk jaar andere én nieuwe varianten. Je kan je laten vaccineren, maar al die varianten maken dat niet altijd makkelijk. De Wereldgezondheids­organisatie (WHO) bepaalt elk jaar hoe het vaccin het best kan worden samengesteld, na wetenschappelijke inschattingen over welke variant(en) het meest waarschijnlijk de ronde zal (zullen) doen.

De FOD Volksgezondheid raadt vaccinatie aan bij risicopersonen. Dat zijn onder andere zwangere vrouwen, bejaarden, kinderen en volwassenen met een chronische aandoening. Zij lopen kans op ernstige complicaties als ze griep hebben. Voor jonge, gezonde volwassenen vormt griep geen gevaar, zij hoeven niet gevaccineerd te worden, zegt Volksgezondheid.

Voor alle duidelijkheid: vaccinatie betekent niet dat je niet ziek kan worden, maar als je dan toch griep zou krijgen, zijn de klachten minder ernstig en is er minder kans op complicaties.

Andere voorzorgsmaatregelen blijven dus aangewezen, zoals daar zijn: goed en frequent je handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken (en die meteen na gebruik weggooien), niezen in je elleboog in plaats van in je handen ... En in het algemeen maken ook gezond eten, voldoende slapen en lichaamsbeweging je minder vatbaar voor ziekte.

Wat als ik griep heb?

Heeft de griep je toch te stekken? Er bestaat geen medicatie tegen. De enige remedie: uitzieken. Kruip in je bed, rust, drink veel water, eet lichte en gezonde dingen. In principe hoef je niet naar de dokter, meestal is het wel nodig voor een attest voor school of werk.

Wanneer is een doktersbezoek wel aangewezen? Als je een risicopatiënt bent die niet ingeënt is, of als je koorts na vier dagen nog steeds niet zakt of na een koortsvrije periode weer opduikt. Je zorgen maken is hoe dan ook een gegronde reden voor een bezoekje aan de dokter.

Antibiotica vragen aan je arts heeft geen zin, omdat griep veroorzaakt wordt door een virus, en niet door bacteriën. Je kan wel een pijnstiller op basis van paracetamol innemen, om je hoofd- en spierpijn te temperen en je koorts te milderen. Zuigtabletjes tegen keelpijn kunnen ook altijd.

Er zijn ook antivirale middelen, die blokkeren het eiwit dat het virus toelaat zich in het lichaam te vermenigvuldigen. Die zijn enkel bestemd voor risicopatiënten en mensen met zeer ernstige griep. Artsen zullen doorgaans geen antivirale middelen voorschrijven aan gezonde volwassenen.

Wanneer is er sprake van een griepepidemie?

Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) is er sprake van een epidemie als een ziekte met een grotere frequentie voorkomt dan normaal in een bepaalde populatie. Om het officieel over een griepepidemie te hebben, moeten de volgende voorwaarden vervuld zijn:

  • Het aantal consultaties voor een griepsyndroom moet hoger liggen dan de epidemische drempel, in ons land is die drempel 140 consultaties per 100.000 inwoners per week
  • De epidemische drempel worden minstens 2 weken na elkaar overschreden
  • Minstens 20 procent van alle geanalyseerde stalen test positief op influenzavirussen

Het WIV publiceert wekelijks cijfers over het aantal besmettingen met influenza. De meest recente gegevens (2017 - week 52) leren dat "de incidenties van consultaties voor griepale syndromen op het basisnivau blijven".

Meest gelezen