AP2000

Iran verbiedt Engelse les in de lagere school

Iran heeft een verbod uitgevaardigd op Engelse les in de basisschool. Vroeg beginnen met Engelse les zet de deur open voor een westerse "culturele invasie", vindt de overheid. Bij de aankondiging van het verbod werd op geen enkele manier verwezen naar het protest in Iran, maar op de sociale media wordt de link wél gelegd.

"Engels opnemen in het curriculum van lagere scholen is tegen de wetten en regels", zei een functionaris van de Hoge Onderwijsraad op de Iraanse staatstelevisie. "In de lagere school moet de basis worden gelegd voor de Iraanse cultuur."

Net zoals bij ons beginnen de meeste leerlingen in Iran met Engels als ze 12 tot 14 jaar oud zijn. Sommige scholen bieden echter al Engelse les aan in het basisonderwijs. Ook in privéscholen, waar veel kinderen van welgestelde families les volgen, wordt vaak al heel vroeg Engels geleerd.

Het is niet de eerste keer dat de geestelijke leiders in Iran bezwaren uiten tegen Engelse les aan jonge kinderen. Vorig jaar nog fulmineerde ayatollah Ali Khamenei (foto) tegen "lessen Engels die zelfs al ingang vinden in de kleuterschool". In een toespraak voor leraren zei hij dat hij niets heeft tegen het onderricht van een vreemde taal. "Maar dít betekent promotie van een buitenlandse cultuur, bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen."   

Bij de aankondiging van het verbod werd op geen enkele manier verwezen naar het protest dat sinds eind december aan de gang is in Iran, en dat volgens Khamenei gevoed wordt door buitenlandse vijanden.

Maar op de sociale media leggen veel Iraniërs een verband tussen het "filteren van Engels" en het blokkeren van de populaire app Telegram tijdens de demonstraties. Op de sociale media werd de video met de aankondiging druk gedeeld en voorzien van commentaar.  

Rohani spreekt verzoenende taal: "Verzuchtingen van Iraniërs zijn niet alleen economisch"

Op dat blokkeren van Telegram kwam de Iraanse president Hassan Rohani vandaag trouwens terug in een verzoenende reactie. "Je kunt niet zomaar een generatie afsluiten enkel omdat dat schadelijk zou zijn", zei hij.

Volgens Rohani namen vooral jongeren deel aan het protest. "We kunnen de nieuwe generatie niet zomaar een bepaalde levensstijl opdringen", zei hij, verwijzend naar de strenge islamitische voorschriften in het land.

Dat protest was trouwens niet alleen gericht tegen de economische situatie, zei Rohani ook. "De mensen hebben economische, politieke en sociale verzuchtingen. Het zou een verkeerde voorstelling zijn en zelfs een belediging van het Iraanse volk om het alleen te hebben over economische verzuchtingen", zei hij bij het Iraanse persagentschap Tasnim.   

Bij het protest zouden sinds eind december 22 doden gevallen zijn. Naar schatting 1.000 mensen zijn opgepakt. De leiders van het protest wacht volgens de op een na hoogste rechter van het land een zware straf, mogelijk zelfs de doodstraf.