"N-VA zal de tak waar ze zelf op zit niet afzagen"

"Als de coalitiepartners het ontslag van Theo Francken eisen, dan stapt de N-VA uit de federale regering." De boodschap van N-VA-voorzitter De Wever was zeer duidelijk. Zal de commotie over het terugsturen van Soedanese migranten ervoor zorgen dat de federale regering valt? Ivan De Vadder ziet de situatie niet escaleren.

Bart De Wever schudde politiek België wakker op de nieuwjaarsreceptie van de stad Antwerpen. Zijn partij zal de federale regering verlaten als coalitiepartners CD&V en Open VLD blijven aansturen op het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Waarom haalt De Wever uit naar de federale coalitiepartners?

Video player inladen...

De reactie van De Wever is op haar beurt een reactie op de boodschappen van Open VLD en CD&V. Ivo Belet (CD&V) zei in “De zevende dag” dat Francken al ontslag had moeten nemen voor zijn rol in de zaak rond de uitgewezen Soedanezen. In het “VTM Nieuws” stelde Gwendolyn Rutten vragen bij de geloofwaardigheid van Francken. Hij had namelijk al dan niet gelogen tegen de premier over de repatriëringsvluchten.

In België neemt een minister pas ontslag als zijn partij daarop aandringt. De N-VA heeft vanaf het begin gezegd dat ze als een man achter Theo Francken zou blijven staan. En dus zegt De Wever: “Als die partijen blijven aandringen op zijn ontslag, dan stappen we zelf uit de regering.”

Waarom stapt CD&V dan zelf niet uit de regering?

Video player inladen...

De geschiedenis toont aan dat wie een regering laat vallen, daar meestal de tol voor betaalt. Dat betekent dus dat je de verkiezingen erna niet wint. Zeker niet als het thema van de verkiezingen asiel en migratie zou worden, wat zeker het geval zou zijn als de regering valt over de zaak-Soedan. Dat thema is op het lijf geschreven van de N-VA, die naar de verkiezingen wil stappen met de Vlaamse identiteit en met veiligheid. Die thema’s cirkelen rond asiel en migratie. En dus willen CD&V en Open VLD de regering niet zelf laten vallen. Ze spelen de bal door naar de N-VA, die op haar beurt de bal terugkaatst.

Zal de N-VA de federale regering laten vallen?

Video player inladen...

Naar mijn aanvoelen zal de N-VA de regering niet laten vallen. Ze wil namelijk de tak waar ze zelf op zit niet zomaar afzagen. Niet om gelijk welke reden. De N-VA domineert deze regering behoorlijk. Ze heeft twee erg populaire regeringsleden: Jan Jambon op veiligheid en Theo Francken op Asiel en Migratie.

Waarom zou je alles wat je al bereikt hebt weggooien om de verkiezingen te winnen, om dan opnieuw met wellicht dezelfde partijen een regering te vormen?

Op elk thema waarover beslist wordt, weegt de partij.  Ze haalde bijvoorbeeld al de verlaging op de vennootschapsbelasting binnen. Waarom zou je alles wat je al bereikt hebt weggooien om de verkiezingen te winnen, om dan opnieuw met wellicht dezelfde partijen een regering te vormen?

Wat is de positie van premier Michel?

Video player inladen...

De premier heeft het erg moeilijk, vooral in Wallonië waar de oppositiepartijen talrijk zijn. Daar leeft het beeld dat Charles Michel een handpop is van de N-VA. Dat is een erg vervelende perceptie voor zowel Charles Michel als voor de N-VA. De N-VA moet zorgen dat ze nog door een deur kan met hem. En dus zal de N-VA af en toe een geste moeten doen naar Michel. Ze zal zich misschien eens moeten excuseren tegenover Michel als er opnieuw een conflict komt tussen bijvoorbeeld Theo Francken en Charles Michel.

Meest gelezen