Jane Birkin gaat haar dagboeken in het Frans uitbrengen

Jane Birkin werkt aan een publicatie van haar dagboeken in het Frans. Dat vertelt de van oorsprong Britse actrice en zangeres aan Le Populaire du Centre.

Dagboeken die ze bijhield van toen ze een meisje van 12 was tot eind 2013, toen haar dochter Kate op tragische wijze om het leven kwam, die wil Jane Birkin (71) in september in het Frans uitbrengen bij uitgeverij Grasset, zo vertelt ze aan Le Populaire du Centre.

"Het wordt geen autobiografie", voegt ze eraan toe. "Ik ben bezig met ze van het Engels naar het Frans te vertalen. Ik wil niet dat iemand anders dat in een perfect Frans doet want dan zou niemand mij herkennen. Ik zal geen woord veranderen. Wel zal ik sommige passages schrappen om bepaalde mensen niet te kwetsen. Maar ik heb mezelf verboden zaken mooier voor te stellen zodat ik er beter uit kom."

"Het is een erg eerlijk werk. Ik weet niet of de interesse groot zal zijn, maar er zitten erg grappige anekdotes bij. In de schriftjes vermeld ik niks over mijn professionele leven, mijn films of mijn liedjes. Het gaat enkel over mijn passionele liefdes en mijn kinderen."

"Na de dood van Kate heb ik mijn zelfvertrouwen als moeder verloren", verklaart ze waarom ze 4 jaar geleden stopte met dagboeken bij te houden. "Ik wist niet meer wat ik moest doen. Mijn enige echte troost, waren de mensen."

Interviews

"Het grootste deel van de anekdotes heb ik de voorbije 50 jaar al in interviews aan journalisten verklapt. Toen ik die kranten opnieuw las, besefte ik een gebrek aan zelfvertrouwen, een vreselijke schaamte over mijn eigen lichaam en de angst dat mensen mij voor anderen zouden verlaten. Ik denk dat die schriftjes mensen kunnen troosten omdat ze er een volslagen instabiele mens in zullen ontdekken."

Jane Birkin is bij het grote publiek vooral bekend als de voormalige echtgenote van Serge Gainsbourg. Samen brachten ze in 1969 het onsterfelijke nummer "Je t'aime, moi non plus" uit.

Meest gelezen