Video player inladen...

Nederlandse provincie Groningen getroffen door zwaarste aardbeving sinds 2012

In de Nederlandse provincie Groningen, in het noorden van het land, heeft een aardbeving plaatsgevonden van 3.4 magnitude. Het gaat om de krachtigste aardbeving sinds 2012 in het gebied. Er is materiële schade, maar voorlopig geen sprake van gewonden.

De beving met als epicentrum Zeerijp deed zich voor rond 15 uur. Het is al de zesde keer in vijf weken dat het dorp getroffen wordt door een aardbeving.  

Deze beving had een kracht van 3.4 magnitude, wat het de zwaarste in het gebied maakt sinds 2012. Op 16 augustus van dat jaar was er een aardschok met een kracht van 3.6 magnitude.   

Op Twitter spreken inwoners van Groningen over een "harde klap" die huizen deed trillen en kraken. Hoe groot de schade aan gebouwen is, is nog niet duidelijk. Voorlopig lijkt er geen sprake te zijn van gewonden.

Gaswinning

De aardbeving, net als de eerdere schokken in het gebied, zijn het gevolg van gaswinning. Sinds de jaren 60 wordt in Noord-Nederland aardgas uit de bodem gewonnen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kreeg daarvoor in 1963 een concessie. Tot 2015 is in totaal 2115 miljard Nm3 (de inhoudsmaat voor aardgas) aan het Groningenveld onttrokken.

Tegen de gaswinning is veel verzet in Noordoost-Groningen, waar ongeveer 150.000 mensen wonen. Veel Groningers voelen zich onveilig door de bevingen. In de loop der jaren zijn duizenden woningen soms zwaar beschadigd geraakt.

De vorige regering heeft de gaswinning vorig jaar op advies van de staatstoezichthouder verlaagd, maar dat volstaat niet, vinden velen. Veel Groningers menen dat Den Haag veel te terughoudend is, en eisen dat de gaskraan verder of zelfs compleet wordt dichtgedraaid.

Gasproducent NAM noemt de beving "in de eerste plaats bijzonder te betreuren voor iedereen die op de een of andere manier hiermee is geconfronteerd". De NAM zegt de situatie in kaart te brengen en later met verdere informatie te komen.

1.000 aardbevingen in het gebied

De eerste aardbeving door gaswinning vond plaats vlak bij Assen op 26 december 1986. Sindsdien zijn in totaal 1.000 aardbevingen in het gebied geregistreerd. Zeventien overstegen magnitude 3. 148 hadden een kracht tussen de 2.0 en 3.0. In het Groninger gasveld waren zo'n 300 bevingen, waarvan negen sterker dan magnitude 3 en 82 tussen de 2 en 3. Bevingen met een kracht kleiner dan 2 worden meestal niet gevoeld door mensen.

De zwaarste aardbeving die in Nederland tot nu toe gemeten is, was in 1992 in Roermond. Die beving, niet veroorzaakt door gaswinning, had een kracht van 5.8.

Meest gelezen