2018 Invision

Oprah for President! Hoe groot is de kans dat ze het doet?

"Historisch" en, ja, "presidentieel". Met haar bezielde toespraak op het gala van de Golden Globes heeft voormalig talkshowhost Oprah Winfrey indruk gemaakt. Oprah - de vrouw die genoeg heeft aan haar voornaam - moet zich kandidaat stellen voor de volgende presidentsverkiezingen, vinden haar vele bewonderaars. Maar hoe groot is de kans dat ze dat werkelijk doet?  

Het begon al helemaal in het begin van de show, met een grap van gastheer Seth Meyers. De komiek bracht in herinnering hoe hij ooit, op een andere gala-avond, bij hoog en laag beweerde dat Donald Trump nooit president zou worden. "Want hij heeft niet de kwalificaties."

Volgens sommige geruchten zou precies die opmerking Trump - op dat moment nog vastgoedmagnaat en reality-tv-ster - ertoe hebben gebracht om een gooi te doen naar het Witte Huis. "Als dat echt het geval was, dan wil ik nu het volgende zeggen", grapte Meyers. "Oprah, je zult nooit president zijn!"

Oprah, je zult nooit president zijn!

Seth Meyers tijdens de openingsspeech van de Golden Globes

Oprah kon de grap smaken. Ze werd schaterlachend in beeld gebracht. Op de eerste rij, want even later mocht ze het podium op om de Cecil B. DeMille Award voor haar carrière in ontvangst te nemen, als eerste Afro-Amerikaanse vrouw ooit.

De begeesterende speech die ze daarbij gaf, bracht de zaal in vervoering. "Ik wil dat elke vrouw die nu kijkt, weet dat er een nieuwe dag aanbreekt", zei Oprah vol vuur. "En wanneer die nieuwe dag eindelijk aanbreekt, zal dat zijn door toedoen van een hoop geweldige vrouwen en van enkele vrij fenomenale mannen, die er hard voor vechten om zeker te zijn dat zij onze leiders worden die ons naar een tijd voeren waarin niemand nog zal moeten zeggen: Me too."

De gloedvolle toespraak leverde Oprah niet alleen een tweede staande ovatie op, maar ook een storm van applaus op Twitter. De reacties logen er niet om. "OPRAH FOR PRESIDENT!!!", klonk het, en de hashtag #Oprah2020 was geboren. "She's running", concludeerde performer Leslie Odom JR, en met hem vele anderen.

Maar nemen haar bewonderaars hun wensen voor werkelijkheid, of zou Oprah Winfrey echt een gooi willen doen naar het Witte Huis? Luttele minuten na haar toespraak, die door velen "historisch" en, ja, "presidentieel" wordt genoemd, ontkende ze dat laatste bij een journalist van het nieuws­agentschap Bloomberg.

"Nee, nee", antwoordde ze toen de journalist haar vroeg of ze zou ingaan op de massale reacties op Twitter en zich kandidaat zou stellen voor de volgende presidentsverkiezingen.

Ze zou het absoluut doen

Stedham Graham, partner van Oprah Winfrey

Maar haar partner Stedham Graham ziet het toch enigszins anders. "Het hangt van de mensen af", meent hij. "Ze zou het absoluut doen."

Vraag die Oprah al een hele tijd achtervolgt

Het is alleszins niet de eerste keer dat Oprah Winfrey de vraag krijgt om zich kandidaat te stellen als president van de Verenigde Staten. De voormalige talkshowhost, die haar eigen tv-zender heeft, is een van de invloedrijkste en meest geliefde beroemdheden van de VS. Haar levensverhaal - van arm, misbruikt zwart meisje tot genereuze miljardair - beantwoordt bovendien helemaal aan de American Dream.

Politieke ervaring heeft ze niet, maar sinds kort geldt dat niet meer als een bezwaar. Daarop zinspeelde ze zelf, in een interview dat ze in maart van vorig jaar gaf. Toen was het dat ze voor het eerst de mogelijkheid zei te overwegen om zelf een gooi te doen naar het hoogste openbare ambt.

Voordien had ze er nooit over nagedacht, zei ze tijdens een tv-interview op, ook al, Bloomberg. "Ik dacht: ik heb geen ervaring, ik weet niet genoeg." Maar de overwinning van Donald Trump deed haar van gedachten veranderen. "Het is duidelijk dat je geen politieke ervaring hoeft te hebben", zo bleek ineens. "Nu denk ik: Oh, óh."

Ik had het nooit in overweging genomen, maar nu denk ik: Oh

Oprah Winfrey in maart 2017

Maar dat was een grapje, meent haar beste vriendin, tv-presentatrice Gayle King. Zij acht de kans dat Oprah in de politieke arena stapt klein. "In haar eigen "Oprah Winfrey Show" hebben we jarenlang gehoord dat je het recht hebt om van gedacht te veranderen, maar ik durf er mijn kinderen op verwedden dat het niet zal gebeuren", zegt ze.

In een interview met The Hollywood Reporter in juni was Oprah zelf trouwens duidelijk. "Een openbaar ambt zal ik nooit opnemen. Dat is een redelijk definitief gegeven", klonk het toen.

Maar enkele maanden later, in september, reageerde ze wel geflatteerd op een column in de New York Post. "Democrats' best hope for 2020: Oprah", luidde de titel. Oprah tweette het stuk, en schreef erbij "Bedankt voor jouw vertrouwensSTEM!".

Bewonderaars zitten overal

Dat ze zou opkomen voor de Democraten - áls het er ooit van zou komen - lijkt een uitgemaakte zaak. Tijdens de campagne van 2016 was ze een uitgesproken aanhanger van Hillary Clinton, nadat ze eerder Barack Obama openlijk had gesteund.

Toch heeft het lang geduurd voor Oprah Winfrey zich openlijk over politiek uitliet. In de "Oprah Winfrey Show", die ze tot 2011 25 jaar lang presenteerde, nodigde ze niet vaak politici uit. "Ik wilde niet in die wereld duiken, want ik voelde dat ik de controle kwijt zou spelen", zei ze daarover. "Ik zou van politici nooit een echt antwoord krijgen: een getraind politicus weet hoe hij het antwoord moet geven dat hij wil geven."

Pas in 2000 keerde ze het tij, door de toenmalige presidentskandidaten Al Gore en George W. Bush uit te nodigen en hen ieder evenveel spreektijd toe te meten.  

Oprah. Oprah Winfrey. We zouden een formidabel team vormen

Trump had Oprah Winfrey graag als running mate gehad

Maar ze mag dan wel de Democraten aanhangen, Oprah Winfrey heeft ook fans bij de Republikeinen. Een van hen is de huidige president zelf, Donald Trump. In 1999 opperde hij al dat "een vriendin van mij, die ik zeer hoog aansla" zijn running mate zou moeten worden als hij zich kandidaat zou stellen voor het Witte Huis. "Oprah. Oprah Winfrey. Ze is echt geweldig. En ik denk dat we een formidabel team zouden vormen."

1988 AP

Dat laatste herhaalde Trump nog eens in 2015, nadat hij officieel had aangekondigd dat hij zich namens de Republikeinen kandidaat zou stellen als president van de Verenigde Staten. "Ik hou van Oprah", klonk het weer. "Samen zouden we makkelijk winnen." 

Als het té erg wordt, zou ik het toch nooit helemaal uitsluiten

Donald Trump bij Oprah Winfrey, in 1988

Toen Trump in 1988 (foto: Trump en zijn toenmalige vrouw Ivana in 1988) voor de eerste keer overwoog om zich kandidaat te stellen voor de presidents­verkiezingen, vertelde hij daarover in de "Oprah Winfrey Show".

Vandaag, precies dertig jaar later, klinken zijn woorden veel fans van Oprah wellicht als een extra aanmoediging in de oren:

"Ik zal het waarschijnlijk niet doen, Oprah", vertrouwde Trump haar - en tv-kijkend Amerika - toen toe. "Maar ik krijg er wel genoeg van als ik zie wat er met dit land aan het gebeuren is. En als het té erg wordt, zou ik het toch nooit helemaal uitsluiten."  

Meest gelezen