Origineel, plagiaat of een cover? De oorsprong van "Gratitude" van Ingeborg verklaard

In een filmpje op Facebook merkt Rik Boey van Qmusic op dat een Amerikaanse zangeres "Gratitude" van Ingeborg jaren geleden al heeft uitgebracht, terwijl Ingeborg haar naam als auteur bij haar versie van het nummer plaatst. Plagiaat? Niet echt, zo blijkt.

Sinds Ingeborg het begin september vorig jaar in "Van Gils & gasten" ten berde heeft gebracht, is het nummer alomtegenwoordig: "Gratitude", een etherisch lied waarin ze haar dankbaarheid voor alles en iedereen uitdraagt. Het staat op haar nieuwe album "Where the sky touches the sea" waarop zij als auteur van de tekst en de componist van de muziek staat vermeld.

In een filmpje op Facebook maakt Rik Boey van Qmusic een opvallende kanttekening bij "Gratitude": in 2009 bracht de Amerikaanse zangeres Karen Drucker hetzelfde nummer al eens uit onder de noemer "I'm so grateful". De radiopresentator stelt zich dan ook de vraag waar Ingeborg de mosterd heeft gehaald.

Traditional

Tussen een reeks workshops in Thailand door, geeft Ingeborg het antwoord aan VRT NWS. "Ik heb dit lied een aantal jaar geleden leren kennen tijdens een workshop in de VS", zegt ze. "In de zelfontplooiingswereld wordt het al jaren gezongen zonder dat iemand weet wie het heeft geschreven. Zulke nummers heten traditionals, muziek die zo oud is of zo algemeen is verspreid dat de oorsprong bijna onmogelijk is vast te stellen."

"Ik heb "Gratitude" aan SABAM voorgelegd met de vraag wat ik moest doen om het lied legaal op mijn cd te kunnen plaatsen. De auteursrechtenvereniging liet weten dat nog niemand het nummer in ons land had aangegeven en dat ze geen weet had van iemand die de rechten hield. Tegelijk moest ik een naam als auteur en componist vermelden indien ik het wou uitgeven."

"Mijn secretaresse heeft uren en dagen gezocht, maar ze kon geen componist vinden. Uit noodzaak heb ik daarom mijn eigen naam bij mijn versie van "Gratitude" geplaatst. Ook bij andere traditionals waarvan de oorsprong niet is te achterhalen, heb ik dat moeten doen."

Native Americans

De herkomst van de tekst van "Gratitude" is wel bekend. "Die is gebaseerd op een oud gebed van native Americans", weet Ingeborg. "Dat is uiteraard niet auteursrechtelijk beschermd."

"Karen Drucker ken ik niet", zegt ze nog. "Als zij "Gratitude" in ons land zou opeisen, zou ik daar niet moeilijk over doen. Wij hebben ons huiswerk echter grondig gedaan. Indien zij rechten op dit nummer had, dan was dit tijdens ons onderzoek boven water gekomen. Maar dat is niet gebeurd."

Meest gelezen