Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Paardendiplomatie: Macron op staatsbezoek in China

President Emmanuel Macron is op staatsbezoek in China. Hij wil er een betere toegang afdwingen voor Franse producten en Chinese toeristen weer naar Frankrijk lokken. Als cadeau heeft hij een paard meegenomen van de Republikeinse Garde. 

Macron begon zijn bezoek in de stad Xian,  thuisbasis van het bekende Terracota leger en historisch startpunt van de Zijderoute.  Hij bezocht er ook een eeuwenoude moskee. Nadien gaf hij een toespraak voor een publiek van meer dan duizend mensen over de toekomst van de Frans-Chinese relaties. 

Frankrijk maakt zich vooral zorgen over het handelsonevenwicht tussen beide landen. Dat bedraagt meer dan 30 miljard euro.  Franse bedrijven klagen dat ze te moeilijk toegang krijgen tot de Chinese markt. Afgelopen herfst bande China nog alle Franse zachte kazen zoals Brie, Camembert en Roquefort. Voor China  is er een eenvoudige oplossing: zo zou Frankrijk zijn handelsembargo op de uitvoer van wapens kunnen opheffen. 

Het paard verslaat de draak

Maar Macron heeft nog een andere opdracht: zo wil hij opnieuw meer toeristen naar Frankrijk lokken. Parijs heeft ook op Chinezen een magische aantrekkingskracht. Maar de aanslagen in Parijs en enkele incidenten waar Chinese toeristen bij betrokken waren hebben de toeristenstroom uit China doen opdrogen. 

Vanavond reist Macron door naar Peking waar hij samen met zijn vrouw een privédiner heeft met zijn Chinese collega Xi Jinping en diens vrouw Peng Liyuan.  Maar voor de maaltijd mag Xi zijn cadeau in ontvangst nemen: een 8-jaar oude bruine ruin uit de stal van het elitekorps van de Republikeinse Garde. 

Het dier luistert naar de naam Vesuvius en reisde enkele dagen geleden al naar China in een speciaal vliegtuig en met zijn eigen dierenarts. Het is een  antwoord op het pandakoppel dat Frankrijk te leen kreeg van China. "Paardendiplomatie" als tegenhanger van "pandadipomatie" dus.  Interessant weetje: de naam Macron betekent in zijn Chinese transcriptie - Ma-Ke-Long- toevallig of niet "het paard verslaat de draak". 

Meest gelezen