Peeters: "Wie nu de regering laat vallen, speelt met vuur"

"Wie nu de regering laat vallen, speelt met vuur." Dat zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. Hij reageert daarmee op N-VA-voorzitter Bart De Wever, die dreigde met een val van de regering als men wil dat staatssecretaris Francken opstapt. "Verder regeren is de beste optie."

N-VA-voorzitter Bart De Wever was gisteren duidelijk: als staatssecretaris Francken ontslag moet nemen na de Soedan-kwestie, dan stapt de N-VA uit de federale regering. In praktijk betekent dat meteen de val van de regering. 

"Maar wie nu de regering laat vallen, speelt met vuur", waarschuwt vicepremier Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. "We zitten met een economische groei van 2 procent en de jobcreatie loopt behoorlijk, maar er is wel nog wat werk. Dat moeten we nu vooral doen."

Over de grond van de zaak wil de vicepremier zich nog niet uitspreken. Hij verwijst - net als premier Charles Michel (MR) - naar het onderzoek, dat moet uitmaken of de teruggestuurde Soedanezen al dan niet gefolterd zijn. Volgens De Wever maken de resultaten van dat onderzoek niet uit. Hij wil dat Francken hoe dan ook aanblijft.

Als er sprake is van folteringen, dan moeten we dat  au sérieux nemen.

"Ik ga niet vooruitlopen op de resultaten van het onderzoek", zegt Peeters. "Ik ga ervan uit dat dat onderzoek zo snel mogelijk wordt afgerond. Maar als die conclusies er zijn, dan moeten daar de nodige gevolgen aan worden gegeven." Over wat die gevolgen dan zijn, wil Peeters nog niets zeggen. "Ik hoop echt dat die mensen niet gefolterd zijn."

"Het is logisch dat een voorzitter achter zijn mensen blijft staan. Daar heb ik geen problemen mee", zo besluit Peeters. "Maar als er sprake is van folteringen, dan moeten we dat  au sérieux nemen. Ik ga ervan uit dat de N-VA-voorzitter dat ook vindt."

Eerder vanochtend liet premier Charles Michel al weten dat hij "niet onder de indruk is" van "de chantage" van De Wever.

Meest gelezen