Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Schade door natuurrampen in de VS naar recordhoogte van 306 miljard dollar in 2017

Drie hevige orkanen en zware bosbranden hebben vorig jaar meer dan ooit tevoren economische schade aangericht. Dat kan de discussie over al dan niet klimaatverandering opnieuw aanscherpen, al wil het Witte Huis daar nog niet van weten.

De cijfers komen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat heeft berekend dat de totale schade door natuurrampen vorig jaar in de Verenigde Staten een recordhoogte van 306 miljard dollar heeft bereikt. Het vorige record was 215 miljard dollar en dateert van 2005 toen de orkaan Katrina zware schade aanrichtte in het kustgebied van de Golf van Mexico.

Vorig jaar kregen de VS niet minder dan drie erg zware orkanen over zich heen. Harvey richtte voor niet minder dan 85 miljard dollar schade aan in Texas. Daarop volgde de orkaan Irma met 32 miljard dollar, vooral dan in Florida en daarop kwam Maria dat zowat het hele elektriciteitsnet uitschakelde op het Amerikaanse eiland Puerto Rico.

Vergeten we ook niet de zwaarste bosbranden ooit in Californië die daar lelijk huis gehouden hebben in residentiële wijken. Toeval of niet, 2017 was in de VS ook een uitzonderlijk warm jaar, aldus de NOAA. Enkel in 2012 en 2016 was het toen warmer in Amerika.

De Democratische oppositie in het Congres laat niet na te wijzen op de effecten van de klimaatverandering met meer overstromingen, anderzijds ook droogteperiodes zoals in Californië en meer zware stormen.

Dat is nauwelijks verholen kritiek op de Republikeinse president Donald Trump die eerder had aangekondigd dat de VS zich zouden terugtrekken uit het Klimaatakkoord en groen licht geeft voor de ontginning van meer olie, gas en steenkool in de VS.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen