Videospeler inladen...

Sensor in slagader houdt patiënt met hartfalen in het oog

Hartspecialisten van het Ziekenhuis Oost-Limburg zijn erin geslaagd om een speciale sensor in te planten bij een patiënt met hartfalen. Dat is een chronische aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed pompt naar de weefsels en de organen. Met de sensor kan zowel de patiënt als de zorgverlener de conditie van het hart nauwer op de voet volgen.

Zo’n 200.000 Belgen lijden aan hartfalen. Het gaat om een chronische aandoening waarbij het hart te weinig bloed rondpompt omdat het onvoldoende kracht heeft. Mensen met hartfalen kunnen een tijdlang normaal functioneren zonder al te veel symptomen. Dat is de periode dat het lichaam de spierzwakte compenseert met andere mechanismen.  Maar op een bepaald moment duiken de symptomen opnieuw op. Dat kunnen er heel wat zijn: kortademigheid, spiermoeheid, vermoeidheid, vochtophoping in de ledematen en nierproblemen. Vanaf dat ogenblik moet de arts de hartspier regelmatig in de gaten houden.

Sensor

Dat betekent een consultatie bij de arts of in het ziekenhuis. Maar misschien kan het in de toekomst ook anders, met een sensor die de druk in de slagader meet. Het Ziekenhuis Oost-Limburg heeft net een proefproject opgestart met zo'n sensor. Bij één patiënt hebben chirurgen een meetinstrument in de longslagader aangebracht. Met een apparaat ter grootte van een smartphone kan de patiënt dan de sensor activeren en daarna de gegevens naar het ziekenhuis doorsturen.  

Videospeler inladen...

Sensor in cirkel wordt door katheter in de slagader geplaatst

Op die manier kan de arts in het ziekenhuis meteen zien hoe de patiënt eraan toe is. Indien nodig kan de  arts ook meteen de patiënt aanbevelingen doorsturen, zoals het nemen van bepaalde medicamenten of het verhogen van de dosis. Hartspecialist Wilfried Mullens: “Met de sensor kunnen we tijd winnen. We besparen een rit met de ambulance en we kunnen  complicaties zoals ademnood voorblijven.” De tijd zal uitwijzen of de sensor een haalbare kaart wordt.

Meest gelezen