Soedankwestie duikt ook op in buitenlandse pers: "Kabinetscrisis dreigt in België"

De Soedankwestie rond staatssecretaris voor Asiel & Migratie Theo Francken (N-VA) beheerst niet alleen de binnenlandse gemoederen. Ook buitenlandse media hebben interesse in de politieke kwestie. Volgens de Nederlandse NOS "dreigt een kabinetscrisis".

Ook The Guardian ruikt de crisis: "Belgische regering dreigt omver te vallen door schandaal rond Soedanese migranten", kopt de Britse krant. Daarna volgt een grondige samenvatting van de gebeurtenissen van de afgelopen weken.

Heel wat Franstalige media worden aan het woord gelaten. Zo wordt politiek commentator en professor Carl Devos geciteerd uit Le Soir: "Charles Michel weet dat Theo Francken onaantastbaar is. Als hij Francken vraagt om ontslag te nemen, betekent dat het einde van zijn regering."

The Guardian benadrukt ook nog de ongewone samenstelling van de Belgische "kamikazeregering", die na 138 dagen tot stand kwam.  

Kabinetscrisis

Wat wij een regering noemen, noemen de Nederlanders een kabinet en dus dreigt volgens de NOS een "kabinetscrisis". "Inzet is de positie van de al vaker in opspraak geraakte staatssecretaris Theo Francken voor Asiel en Migratie".

De NOS wijst ook op het electorale belang van Francken. "De N-VA heeft er een groot belang bij dat de populaire Francken aanblijft. In 2019 zijn er parlementsverkiezingen en hij kan dan veel stemmen trekken."

Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn heeft de N-VA alle kaarten in handen, ook als er vervroegde verkiezingen komen. "Als het kabinet valt, worden nieuwe verkiezingen waarschijnlijk tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen gehouden, later dit jaar. In de lokale politiek is de N-VA een kleinere speler dan landelijk, dus als de verkiezingen gelijktijdig zijn, kan de N-VA op lokaal niveau profiteren van de populariteit van landelijke politici."

Zelfs de Azerbeidzjaanse nieuwssite AZVision.az besteedt aandacht aan de Belgische Soedankwestie. Veel mocht het wel niet kosten, want ze hebben gewoon het bericht van The Guardian integraal overgenomen, zonder bronvermelding.

Meest gelezen