Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Theresa May laat de meeste kopstukken in de Britse regering op post

De Britse premier Theresa May heeft haar regering herschikt. Op deze manier wil ze haar greep op de politiek verstevigen, met het oog op een cruciaal jaar voor de brexit. Er moeten knopen worden doorgehakt en May wil het gekibbel binnen de partij stoppen.

De herschikking hing al een tijdje in de lucht, maar lijkt al bij al minder ingrijpend dan verwacht. Zo blijven zwaargewichten als minister van Financiën Philip Hammond, minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en minister van Binnenlandse zaken Amber Rudd op post. Dat is bevestigd door het kabinet van May. Ook de staatssecretaris voor Brexit David Davis behoudt zijn portefeuille.

May heeft wel Brandon Lewis (links naast May op foto bovenaan) benoemd tot minister zonder portefeuille en als voorzitter van haar Conservatieve partij. Lewis, die tijdens het referendum over de brexit een voorstander was van het behoud in de EU, moet de partij klaarstomen voor de volgende verkiezingen in 2022.

Minister voor Noord-Ierland stapt op

Minister voor Noord-Ierland James Brokenshire heeft zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft vooral te maken met zijn gezondheidstoestand.  

Zijn functie is op dit ogenblik erg belangrijk, want de autonome regio binnen het Verenigd Koninkrijk heeft maanden na de regionale verkiezingen nog altijd geen nieuwe regering. Onlangs heeft Brokenshire een begroting moeten opstellen voor Noord-Ierland. Rechtstreeks bestuur vanuit Londen heeft hij tot nu toe vermeden.

De situatie in Belfast is ook belangrijk voor het VK zelf, want premier May heeft geen meerderheid in het Britse parlement en haar regering drijft op gedoogsteun van de Noord-Ierse protestantse partij DUP. Die partij is de grootste in Noord-Ierland en ligt daar overhoop met de voormalige coalitiepartner, het katholieke Sinn Féin.

Meest gelezen