Stephen Colbert

Trump "stelt Fake News Awards uit", komieken lobbyen om nominaties

De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft zijn zogenaamde 'Fake News Awards' -waarover eigenlijk niets bekend is- naar eigen zeggen uitgesteld tot 17 januari. Komieken als Stephen Colbert en Trevor Noah lobbyen inmiddels om nominaties.

Hij had de "awards" vandaag gepland, naar eigen zeggen voor "oneerlijkheid en slechte berichtgeving in verschillende categorieën". Trump doet media die kritisch zijn voor hem consequent af als "fake news". De New York Times en CNN zijn een geliefkoosd doelwit.

Over het format van de "Fake News Awards" is eigenlijk niets bekend, evenmin als wie er bij aanwezig zal zijn. Op 3 januari vermeldde Trump de "awards" voor het eerst, maar de afgelopen dagen bleef hij vaag over het concept . Nu laat hij in een tweet weten dat hij de uitreiking ervan uitstelt, tot 17 januari. "De interesse in, en het belang van deze prijzen is wel veel groter dan iemand had kunnen denken!", schreef Trump op Twitter. 

'The Fakies'

 Maar komieken speelden er alvast op in en doopten ze om tot 'The Fakies'. Stephen Colbert, gastheer van 'The late show', afficheerde op Times Square in New York en nomineerde zichzelf in "alle categorieën", ook die voor "Meest valse oneerlijkheid", "Meest corrupte valsheid" en "Kleinste knop".  "Niets bezorgt je meer geloofwaardigheid dan Donald Trump die je een leugenaar noemt", zei hij dit weekend op zijn show.

Trevor Noah van 'The daily show' bracht Trump een paginagrote advertentie in de New York Times "ter overweging". Hij citeerde Breitbart News, dat de show "als entertainment vermomde politieke propaganda" noemde, en de New York Post, dat sprak van "monotoon... liberaal dogma".

De voorbije dagen was de toorn van Trump vooral gericht tegen journalist Michael Wolff. In zijn boek over de handel en wandel in het Witte Huis onder Trump, dat vrijdag gepubliceerd werd, zeggen zelfs zijn getrouwen dat de president niet geschikt is voor de job.  

Meest gelezen