Deze video is beschikbaar op

Dodelijkste griepseizoen in jaren? "Zulke titels verkopen vooral kranten"

De kerstvakantie is voorbij, de kinderen gaan terug naar school, de meeste mensen gaan of zijn opnieuw aan het werk. Het is bovendien winter en we hokken dicht bij elkaar. De ideale omstandigheden voor de verspreiding van de griep. In Groot-Brittannië wordt gewag gemaakt van het ergste griepseizoen in jaren. Maar loopt het wel zo'n vaart?

"In Frankrijk en Groot-Brittannië zien we dat daar al sprake is van een epidemie, dat is bij ons op dit moment nog niet het geval", zegt Marc Van Ranst, viroloog aan de KU Leuven, in "De ochtend" op Radio 1. "We zijn er met de kerstvakantie nu nog aan ontsnapt. Nu de school weer begint en de mensen weer aan de slag gaan, kan de epidemie hier bij wijze van spreken beginnnen."

Het zal nog wel een tijdje duren voor we dat beginnen te merken in het aantal afwezigheden op school en op het werk. "Dat gebeurt natuurlijk niet met een vingerknip. Vanaf volgende week kunnen de laboratoria het beginnen te zien, het is nog twee weken wachten dan op officiële cijfers."

In Groot-Brittannië is sprake van een paniekstemming. Daar waarschuwt men voor "de dodelijkste griepepidemie in vijftig jaar tijd." Ze kijken naar Australië, waar de griep dit jaar meer dodelijke slachtoffers heeft gemaakt dan anders. "Ik lees dat in de Britse media ook, maar dat kunnen ze niet weten", relativeert Van Ranst.

"Het klopt dat de griep in Australië, in hun winterseizoen een paar maanden geleden, best erg was. Er zijn dubbel zoveel mensen overleden als vorig jaar. Maar of het nu het ergste griepseizoen wordt in vijftig jaar, dat kunnen wij niet weten. Zo'n titel verkoopt natuurlijk wel kranten."

"Griep is altijd ernstig"

Van Ranst verbaast zich erover dat mensen elk jaar opnieuw verrast lijken door het feit dat de griep doden maakt. "In een gewoon jaar overlijden een paar 100 tot een paar 1.000 mensen aan de gevolgen van griep. Echte griep -dus geen verkoudheid- is altijd een ernstige ziekte. Anders zouden we aan risicogroepen ook niet vragen om zich te laten vaccineren."

De samenstelling van het griepvaccin is altijd een beetje gokwerk naar welke varianten van het virus later op "het seizoen" zullen toeslaan. "Een vaccin is altijd minder dan perfect, voor dit jaar lijkt het wel redelijk goed te zijn, zeker het viervoudige vaccin", zegt Van Ranst. "De stam die nu het meest circuleert, zit in dat viervoudige vaccin. Daarom ook dat we hebben geadviseerd om dat viervoudige vaccin toe te dienen."

Er is ook een drievoudig vaccin, maar dat is helaas minder gunstig. "De influenza B-stam zit daar niet in." Heeft het zin om nu nog snel het viervoudige vaccin toe te dienen? "Dat kan nog altijd, al is dat nu niet meteen het meest opvoedkundige advies. Het vaccin werkt pas na 10 tot 15 dagen, en in die periode kan je nog altijd de griep krijgen."

De beste periode om te vaccineren is volgens Van Ranst de tweede helft van november. "Dan heb je de beste kans om beschermd te zijn."

Handen wassen

Welke andere manieren zijn er nog om ons te beschermen tegen griep? "Handen wassen", benadrukt Van Ranst. "Na een toiletbezoek, voor het eten, de gewone wasjes 's ochtends en 's avonds... Dat zijn we al gewoon. Maar onze handen iets vaker dan anders wassen, kan al helpen om de verspreiding tegen te gaan."

Meest gelezen