Nadruk verboden. Foto: Rob Voss www.robvoss.nl

Voka: "Het is echt wel vijf voor twaalf op de arbeidsmarkt"

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, wil meer dynamiek op de arbeidsmarkt. Voka bedoelt daarmee dat de vele vacatures snel ingevuld moeten worden. Voka rekent daarvoor ook op ingrepen van de regering-Michel. Want het is dringend tijd, zo klinkt het.

Het gaat beter met de economie en met de bedrijven, maar dat biedt niet alleen maar voordelen. "Er is krapte op de arbeidsmarkt",  zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka in "De Ochtend" op Radio 1. "Vorig jaar waren er meer dan 250.000 vacatures bij de VDAB. Heel wat geraken niet ingevuld. Heel wat bedrijven geraken in de problemen met hun bestellingen en vorige week was er zelfs een bedrijf waar de band stilviel door een gebrek aan medewerkers."

Wat kan je eraan doen? Maertens kijkt naar de regering-Michel waarvan hij engagement en maatregelen verwacht: "Het aanbod aan goede medewerkers slinkt, dus er is actie nodig. Dat betekent werkzoekenden en werklozen zoveel mogelijk activeren, maar ook mensen die al lange tijd niet meer aan het werk zijn, moeten weer op de arbeidsmarkt terechtkomen".

Iedereen moet een beetje ondernemer worden

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

"Er is een mogelijkheid dit jaar om iedereen aan het werk te krijgen, dat is een enorme kans die we moeten grijpen. Iedereen moet een beetje ondernemer worden. Maar er moet een beleid gevoerd worden", klinkt het in het pleidooi van Maertens.

"Een absoluut goed instrument is de IBO, de individuele beroepsopleiding. Een werkloze gaat dan gedurende zes maanden werken met een werkloosheidsvergoeding én een toeslag en kan daarna definitief aangetrokken worden. Vorig jaar zijn er zo 17.000 mensen aan het werk gezet, dat kan zelfs verdubbelen."

Maertens heeft het zelden zo dwingend meegemaakt: "Het is echt een situatie van "once in a lifetime", zo'n tekort aan mensen én zoveel werk. Maar de federale en regionale overheden moeten met een passend arbeidsmarktbeleid afkomen nu. Mensen moeten aan het werk gezet worden. Activeren is hét woord."

De regering moet niet kibbelen, maar bezig zijn met de arbeidsmarkt

Voka zegt ook dat een oproep van twee jaar geleden om vluchtelingen in te zetten goed is opgevolgd. "Meer en meer van hen hebben een job gevonden, maar ook daar zou het nog beter en sneller kunnen", zegt Maertens.

En wat met de tijdelijke jobs die tegenwoordig opduiken, de vele flexi-jobs ook? "Dat is de toekomst, dat zal alleen maar toenemen. We moeten daar in het beleid en in de sociale zekerheid op anticiperen, we moeten daar rekening mee houden en we moeten alle opties voorzien."

De voorbije dagen gonst het van de geruchten als zou de regering wel eens kunnen vallen. Slecht nieuws, vindt Maertens: "Nu kibbelen in de regering, daar is niemand bij gebaat, daar hebben de arbeidsmarkt én de bedrijven geen enkele nood aan. Ons imago in het buitenland zou er ook onder lijden. Er ligt nog héél wat werk op de plank, ik hoop dat de regering daar vooral mee bezig zal zijn nu."