Video player inladen...

"Three billboards" en "Big little lies" winnen Golden Globes

"Three billboards outside Ebbing, Missouri" is de grote winnaar van de Golden Globes, de belangrijkste film- en tv-prijzen na de Oscars en de Emmy's. De film won vier prijzen, onder meer die van beste film en beste actrice. En ook de tv-reeks "Big little lies" viel vier keer in de prijzen.

In Los Angeles zijn afgelopen nacht de Golden Globes uitgereikt. De zwarte komedie "Three billboards" van regisseur Martin McDonagh (ook bekend van "In Bruges") won in totaal vier prijzen, waaronder de Golden Globe voor beste drama. Acteurs Frances McDormand en Sam Rockwell wonnen respectievelijk de prijs voor beste actrice en beste mannelijke bijrol. En ook het script  van Martin McDonagh werd bekroond. De feministisch geïnspireerde film is vanaf woensdag in ons land te zien. "Een prachtig en krachtig drama over een rouwende moeder van wie de dochter verkracht is", legt Ward Verrijcken uit. 

Guillermo Del Toro won de prijs voor beste regisseur voor zijn film "The shape of water". Van die film werd ook de soundtrack van Alexandre Desplat bekroond. Tijdens de ceremonie maakte actrice Natalie Portman een statement door zich openlijk af te vragen waarom er in de categorie beste regisseur geen enkele vrouw genomineerd was. 

De award voor beste mannelijke hoofdrol ging naar Gary Oldman voor zijn vertolking van Winston Churchill in "Darkest hour". James Franco won in de categorie beste mannelijke hoofdrol (musical of komedie) voor zijn rol in "The disaster artist". Saoirse Ronan kreeg de Golden Globe voor beste actrice (musical of komedie) voor haar vertolking in "Lady bird". Die film won ook de Golden Globe in de categorie beste film (musical of komedie). 

Ook "Big little lies" grote winnaar

Ook de tv-reeks "Big little lies", die onlangs nog te zien was op Canvas en nog te herbekijken is op VRT NU, mocht vier prijzen mee naar huis nemen, waaronder die van beste reeks. Ook de acteurs Laura Dern (Renata Klein in de reeks), Alexander Skarsgård (Perry Wright) en Nicole Kidman (Celeste Wright) konden hun nominatie verzilveren. Kidman en Reese Witherspeen acteren niet alleen in de reeks, maar zijn er ook mee de producers van.

De animatiefilm "Coco", over een jongen die muzikant wil worden en op zijn reis in het dodenrijk terechtkomt, won de prijs voor beste animatiefilm.

In het anderstalige filmaanbod won de Duits-Franse film "In the fade" de Golden Globe.

Heel wat genodigden waren in het zwart gekleed, om het misbruik en wangedrag in de sector aan te kaarten. 

Oprah Winfrey mocht een carrièreprijs in ontvangst nemen en gaf volgens VRT-filmjournalist Ward Verrijcken "een onvergetelijke speech, misschien wel de beste acceptance speech aller tijden, zo persoonlijk, zo aangevuurd, zo feministisch". 

De Golden Globes, die sinds 1944 worden uitgereikt, zijn na de Oscars de belangrijkste filmprijzen. Een groep van bijna 100 internationale journalisten, die al lange tijd in Hollywood werken, beslist over de winnaar.  Er zitten ook twee Vlaamse vrouwen in de jury. 

Een overzicht van alle winnaars vindt u op de website van de Golden Globes.  

Meest gelezen