twitter.com

BBC-journalisten mogen niet meer praten over loon

BBC-journalisten mogen van de Britse openbare omroep geen commentaar meer geven op het ontslag van China-correspondent Carrie Gracie.  Zij gaf haar post op omdat ze aanzienlijk minder betaald werd dan haar mannelijke collega's die een gelijkaardige functie uitoefenen.

Het was een spectaculair gebaar.  Carrie Gracie, de gerespecteerde China-correspondent van de BBC, nam ontslag omdat ze naar eigen zeggen de helft minder verdiende dan haar mannelijke collega's.  Ze onderhandelde over haar loon met haar bazen maar die onderhandelingen leidden tot niets.

In de nasleep van het ontslag spraken 130 collega's van Carrie Grace publiekelijk  hun steun uit aan de China-correspondent.  De BBC heeft haar medewerkers nu verboden om nog te communiceren over de loonkwestie.   Volgens de Britse openbare omroep hebben de collega's die zich solidair verklaarden met Carrie Grace hun status van onafhankelijke journalisten verloren in deze omstreden kwestie.

Bij de 130 BBC-medewerkers die door hun bazen een spreekverbod werden opgelegd zijn grote namen als Evan Davis, de presentator van "Newsnight" en Mishal Husein, de populaire presentatrice van een radioshow.  De geviseerde journalisten zeggen dat de maatregel van de BBC neer komt op censuur.

Meest gelezen