"Bedrijfswagens staan klimaatdoelstelling 2020 in de weg"

België staat er slecht voor wat betreft de reductie van CO2-uitstoot. Dat zegt Jos Delbeke, directeur-generaal klimaat bij de Europese Commissie in De Wereld Vandaag op radio 1. De overheid moet ervoor zorgen dat er minder bedrijfswagens rijden.

België heeft beloofd om de Europese klimaatdoelstelling 2020 te halen, dat betekent een reductie van 40 procent tegenover 1990 van de uitstoot van broeikasgassen. Maar volgens Jos Delbeke halen we dat niet als we niet heel snel meer inspanningen doen. "Het grootste probleem in ons land is het verkeer.  En dat er weer 3 procent bedrijfswagens zijn bij gekomen, is dan natuurlijk geen goed nieuws.

De politiek moet ingrijpen

 De Europese commissie heeft er volgens Delbeke al dikwijls op aangedrongen dat de gewesten en de federale overheid meer inspanningen doen voor het klimaat, maar zonder resultaat. "Als het dit jaar niet gebeurt, dan hoop ik dat we na de verkiezingen een regering krijgen die daar zijn tanden in zal zetten".

De industrie kan het wel

Is het bedrijfswagenpark dan het enige knelpunt? "Als het gaat over de grote industrie, dan krijgen we de uitstoot wél naar beneden, maar dat wordt tenietgedaan door de broeikasgassen van het verkeer en de bedrijfswagen spelen daar een belangrijke rol in."

Meest gelezen