Videospeler inladen...

Korea-expert: "Gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea gevaarlijk"

De gesprekken tussen Noord-Korea en Zuid-Korea drijven mogelijk een wig tussen Zuid-Korea en Amerika, zegt Korea-expert Remco Breuker van de universiteit Leiden. Volgens Breuker doet Zuid-Korea te veel toegevingen aan het Noorden.

Volgens Remco Breuker van de universiteit Leiden zijn de gesprekken tussen Zuid- en Noord-Korea over de deelname aan Winterspelen in Zuid-Korea schadelijk voor de veiligheid in de regio. Beide landen, officieel nog steeds in staat van oorlog, spraken al twee jaar niet meer met elkaar. 

Volgens Zuid-Korea zal het Noorden een "hooggeplaatste delegatie" met atleten, supporters en journalisten naar de Winterspelen sturen. Die vinden volgende maand plaats in Zuid-Korea. "De Zuid-Koreaanse president wil kunnen uitpakken met een diplomatiek succes voor de Winterspelen", aldus Breuker. "Noord-Korea slaagt er op zijn beurt in een wig te drijven tussen het Zuiden en Amerika."

Koffers met geld?

Breuker vraagt zich af of Zuid-Korea "koffers met geld" heeft aangeboden aan het Noorden om tot een overeenkomst te komen. Iets wat volgens hem in het verleden al eerder gebeurde. Dat zou een inbreuk zijn op de harde internationale sancties tegen Noord-Korea. Volgens Breuker zou Zuid-Korea zich beter veel harder opstellen tegenover Noord-Korea.

Vorige week herstelde Noord-Korea ook al de directe rode telefoonlijn met Zuid-Korea.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen