Bevers gespot in Lokeren

De bever was 150 jaar geleden zo goed als uitgestorven door de jacht. Intussen is hij helemaal terug, al blijft hij in onze provincie nog zeldzaam. Daarom zijn ze in Lokeren blij dat er bevers gespot zijn in de Durme en de Moervaart. Dat is goed voor de natuur en voor het toerisme.

Vroeger werd er gejaagd op bevers voor hun pels. Dat maakte dat de diersoort bedreigd was. Intussen zijn er weer volop bevers in Vlaanderen. Ze hebben hun territorium uitgebreid vanaf de Dijlevallei, weet Kristof Veldeman van vzw Durme. In Oost-Vlaanderen zijn ze wel nog zeldzaam, maar er zitten verschillende koppels in de streek van Lokeren.

Eén koppel bevers zit in het natuurreservaat Molsbroek en er zijn ook sporen gevonden in Eksaarde in de Moervaartvallei en in de Zuidlede. De bevers moeten via de Durme door het centrum van Lokeren getrokken zijn om daar terecht te komen. 

Dat is goed nieuws voor de natuur maar ook voor het toerisme, want er zijn almaar meer beverspotters die op zoek gaan naar de dieren. Die zijn trouwens erg schuw, dus je hebt geduld en een verrekijker nodig als je ze wil zien.

Bevers zijn de architecten van onze natuur zegt Kristof Veldeman. Het is een inheems dier dat aan wilg en populier knaagt en op die manier voor een betere structuur in onze natuurgebieden zorgt.

Naast de bever, doet ook de ree het beter in het Waasland en er groeien ook meer wilde orchideeën. 

Meest gelezen