Catherine Deneuve: "Mannen mogen vrouwen lastigvallen"

De Franse actrice Catherine Deneuve, haar Duitse collega Ingrid Caven, schrijfster Catherine Millet en een 100-tal andere vrouwen zetten in een vrije tribune in Le Monde opmerkelijke kanttekeningen bij de #MeToo-beweging. Ze waarschuwen voor een heksenjacht. De Vlaamse actrice Marijke Pinoy vindt dat Deneuve wel heel kort door de bocht gaat.

“Verkrachting is een misdaad. Maar verleiden, aandringen of stuntelen is dat niet. En galant zijn is iets anders dan agressief machogedrag." Dat schrijft een 100-tal vrouwen in de krant Le Monde. Naar eigen zeggen verdedigen ze de seksuele vrijheid van de vrouw.

Niet alles op één hoop gooien

Na de affaire-Weinstein is er terecht meer aandacht gekomen voor seksueel geweld, schrijven de vrouwen. Maar de slinger is doorgeslagen. Veel publieke figuren zijn behandeld als misdadigers, “terwijl ze enkel maar een knie aanraakten, een kus probeerden te stelen, intieme dingen bespraken tijdens een werkdiner of seksueel getinte boodschappen stuurden naar een vrouw, zonder dat er sprake was van wederzijdse aantrekking.”

Geen puritanisme

De vrouwelijke ondertekenaars van de tekst noemen dit klimaat een heksenjacht, “een koorts om “varkens” naar de slachtbank te sturen”. Met een averechts effect: op die manier worden enkel de belangen gediend van wie tegen seksuele vrijheid is: religieuze extremisten of moraalridders. Vrouwen dreigen dan in een statuut van “eeuwige slachtoffers en sukkeltjes” terecht te komen.  Die politieke correctheid legt iedereen die er anders over denkt het zwijgen op. Op het gevaar af als een "verrader" te worden versleten.

De brief is ondertekend door een 100-tal vrouwen, onder wie steractrice Catherine Deneuve, haar Duitse collega Ingrid Caven en schrijfster Catherine Millet, bekend van haar expliciete bestseller "Het seksuele leven van Cathérine M." Andere ondertekenaars zijn vrouwen uit de filmwereld, de journalistiek, de media.

Net na de "feministische" Golden Globes

De timing van de vrije tribune in Le Monde is opvallend. Nog maar net roerde Hollywood zich tijdens de uitreiking van de Golden Globes: nagenoeg alle actrices waren in het zwart gekleed en de voormalige tv-ster Oprah Winfrey stal de show met een vurige toespraak waarin ze  slachtoffers van misbruik een hart onder de riem stak.

Marijke Pinoy : "Catherine Deneuve spreekt niet over machtsrelaties"

De Vlaamse actrice Marijke Pinoy vindt dat Catherine Deneuve en haar medeondertekenaars die afstand nemen van de #MeToo-beweging de zaken op hun kop zetten.  

BELGA/DIRKX

Marijke Pinoy : "Je mag de seksuele revolutie inderdaad niet kapot maken.  Maar Catherine Deneuve vergeet dat het altijd om machtsrelaties draait".

"Het is heel goed dat het maatschappelijk debat wordt gevoerd over de #MeToo-beweging. Maar Deneuve gaat wel heel kort door de bocht. Door hun punt zo provocatief te stellen lijkt het alsof Catherine Deneuve en haar medeondertekenaars van de open brief in "Le Monde" niet beseffen dat vrouwen al eeuwenlang gediscrimineerd worden in machtsrelaties", zegt Pinoy.

Catherine Deneuve schrijft onder meer dat vrouwen slim genoeg zijn om zelf te reageren op grensoverschrijdend gedrag. Daarmee schoffeert ze een hele groep van vrouwen die nu eindelijk de moed hebben om met de discriminatie en het grensoverschrijdend gedrag dat ze aan den lijve ondervinden naar buiten te komen, vindt Pinoy. De Vlaamse actrice pleit voor een brede maatschappelijke discussie. "Hoe dan ook", besluit Pinoy, "de MeToo-beweging blijft heel straf. Het is jammer dat Deneuve en andere vrouwen het belang ervan nu minimaliseren."

Meest gelezen