Video player inladen...

Ruim 2 meter sneeuw in 48 uur: uitzonderlijk zware sneeuwval in Italiaanse en Franse Alpen 

De uitzonderlijke sneeuwval in de Italiaanse en Franse Alpen heeft ernstige hinder veroorzaakt. In het Italiaanse dorp Sestriere is in 48 uur tijd meer dan 2 meter sneeuw gevallen. Verscheidene wegen zijn uit voorzorg gesloten, waardoor een aantal gemeenten geïsoleerd zijn geraakt. De Franse weerdienst Météo France heeft gisteren voor het eerst code rood afgekondigd in het departement Savoie, door een erg hoog risico op lawines. Intussen is dat code oranje geworden.

De problemen door hevige sneeuwval in de Alpen zijn nog niet voorbij. In de Franse departementen Savoie en Alpes Maritimes, werd code oranje afgekondigd door de weerdienst Météo France. De afgelopen 24 uur werd er 40 tot 90 centimeter sneeuw geregistreerd, en er wordt verwacht dat dit de komende uren kan oplopen tot bijna twee meter sneeuw. 

In het departement Savoie werd code rood teruggebracht naar code oranje. Door de hevige sneeuwval in het departement raakten enkele dorpen in het hogergelegen deel van de historische provincie Maurienne geïsoleerd. Verschillende wegen waren geblokkeerd, onder meer door de instabiliteit van het sneeuwdek. Voor wie zich moest verplaatsen, werd gisteren een konvooi georganiseerd. De voertuigen in dat konvooi waren uitgerust met detectoren voor slachtoffers van lawines.

Lawine in Italiaanse dorp dichtbij Turijn

Het Italiaanse dorp Sestriere, dichtbij Turijn, werd de voorbije nacht getroffen door een lawine. In 48 uur tijd viel er meer dan twee meter sneeuw. Daardoor raakte een gebouw van vijf verdiepingen, aan de hoofdweg van het dorp, volledig ingesneeuwd. De 29 aanwezigen konden veilig worden geëvacueerd. Verscheidene wegen werden uit voorzorg gesloten, waardoor een aantal gemeenten geïsoleerd raakten.

Volgens de Italiaanse pers zijn er nog ongeveer 5.000 toeristen en inwoners geblokkeerd door de sneeuw. De hevige sneeuwval heeft de vakantie voor veel kinderen in de regio verlengd. Verschillende scholen hebben besloten om maandag en dinsdag dicht te blijven, om verplaatsingen te beperken. 

13.000 toeristen geblokkeerd in Zwitsers skistation

Ook Zwitserland werd getroffen door sterke sneeuwval. Zermatt, één van de meest befaamde Zwitserse wintersportoorden, is afgesneden van de buitenwereld door de overvloedige sneeuwval. Dat hebben lokale autoriteiten laten weten. Ongeveer 13.000 toeristen zitten geblokkeerd in het dorp in het kanton Wallis, aan de voet van de Matterhorn. In het kanton zijn verschillende wegen afgesloten. Voor de regio geldt het hoogste lawinegevaar, niveau 5.

"Eenmaal per 30 jaar"

Ook op verschillende bergen in de Alpen langs de Frans-Italiaanse grens was het lawinerisico maximaal. Volgens Météo France komt sneeuwval met dergelijke intensiteit slechts eenmaal per 30 jaar voor. 

Ook eind december waren er -onder meer- in de Savoie al grote problemen door sneeuwoverlast. Toen riep de Franse weerdienst code oranje uit.

Meest gelezen