Geen plastic bolletjes meer in scrubs en tandpasta

Tegen eind 2019 zullen er op de Belgische markt geen cosmeticaproducten meer zijn die zogenoemde microplastics bevatten. Dat is althans wat DETIC belooft, de federatie van de producenten van cosmetica. Vanmiddag wordt een sectorakkoord ondertekend tussen Detic en minister van leefmilieu Marghem (MR).

Om scrubs en tandpasta een schurend effect te geven, voegen de producenten er minuscule plastic bolletjes aan toe. In alle afwasbare cosmetica kunnen microplastics zitten - douchegel, shampoo, scheerschuim, zonnecrème. Maar de bolletjes komen via het rioolwater in zee terecht en daar richten ze veel schade aan. Ze zijn niet oplosbaar en niet biologisch afbreekbaar. In zee worden de plastics opgenomen door de mariene organismen, ook vissen en mosselen dus en die belanden dan weer in onze voeding.

Kersenpitten

Honderdtwintig producenten van cosmetica gaan nu op zoek naar een alternatief voor de milieubelastende microplastics. "Ze kunnen bijvoorbeeld de pitten van kersen of perziken gebruiken" zegt woordvoerster Alane Van Hemelrijck van de federatie DETIC, "die zijn wel biologisch afbreekbaar. Elk bedrijf kiest een vervanger die voor zijn producten het beste past".  Over een kleine twee jaar zouden alle microkorrels verdwenen moeten zijn van de Belgische markt.

Niet bindend

Het akkoord dat minister Marghem vanmiddag ondertekent, is niet bindend. Voor de Bond Beter Leefmilieu is België dan ook niet ambitieus genoeg. Expert circulaire economie Olivier Beys: "Een productnorm zou veel meer effect hebben. Waarom maakt de regering geen wet zoals in Frankrijk? Daar zijn microplastics in afwasbare cosmetica sinds 1 januari verboden.  In België is er alleen maar een belofte van de producenten om tegen 2020 - dat duurt nog twee jaar - geen microkorrels te gebruiken. En wàt met de bedrijven die niet zijn aangesloten bij DETIC?" Al denkt Beys dat veel cosmeticaproducenten al alternatieve schuurmiddelen overwegen, omdat ze anders hun producten niet kunnen slijten in landen die zoals Frankrijk microkorrels in de ban hebben geslagen.

Sensibiliseren

Het Belgische sectorakkoord omvat ook een sensibiliseringscampagne en de bedrijven die mee ondertekenen gaan informatie verspreiden over alternatieven.  Bij DETIC zijn ook producenten van onderhoudsmiddelen en detergenten aangesloten. Zij zullen een wetenschappelijke opvolging organiseren van microplastics in alle consumentenproducten en als het nodig is actie ondernemen.

Meest gelezen