Norishige Kanai in het ISS, foto van Twitter

Japanse ruimtevaarder dan toch geen 9 (maar slechts 2) centimeter gegroeid: "Een meetfout, sorry"

De Japanse ruimtevaarder Norishige Kanai is dan toch geen 9 centimeter gegroeid tijdens zijn drie weken in het internationale ruimtestation ISS. Dat zegt hij op Twitter, nadat er heel wat ophef kwam over de bewuste 9 centimeter. De astronaut spreekt van "een meetfout" en excuseert zich. 

Norishige Kanai is in december samen met twee andere ruimtevaarders aangekomen in het International Space Station (ISS), dat op 400 kilometer hoogte in een baan rond de aarde draait. In juni moet het gezelschap terugkeren naar de aarde met een Russische Sojoez-raket.

Gisterenochtend stuurde Kanai een opmerkelijke tweet de wereld in. Sinds zijn aankomst is hij al 9 centimeter gegroeid, zo zei hij. "Ik maak mij een beetje zorgen of ik wel in de Sojoez-stoel pas als ik terugga."

Uitzonderlijke situatie

Experts spraken meteen over een uitzonderlijke situatie, al is het wel niet abnormaal dat astronauten groeien tijdens hun verblijf. "In de ruimte is er geen zwaartekracht die onze rugwervels op elkaar drukt. Daardoor groeien astronauten gemiddeld enkele centimeters, maar 9 centimeter is echt ongezien", zei ruimtevaartspecialist Nancy Vermeulen in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

In de ruimte is er geen zwaartekracht die onze rugwervels op elkaar drukt. Daardoor groeien astronauten gemiddeld enkele centimeters

Daarom is Kanai lichtjes "bezorgd" dat hij misschien niet meer naar huis kan terugkeren. "De stoelen van de Sojoez-capsule waarmee de ruimtevaarders terug naar aarde komen, zijn op maat gemaakt", zegt Vermeulen. "Er is een beetje speling voorzien, maar 9 centimeter is toch wel behoorlijk. Astronauten doen wel elke dag veel oefeningen. Het is te hopen dat die oefeningen zijn groei toch wat onder controle zullen houden." 

2 centimeter

Maar de bezorgdheid kan intussen alweer verdwijnen. Na alle commotie heeft de man zichzelf nog eens gemeten. Wat blijkt? Hij is naar eigen zeggen geen 9 centimeter, maar wel 2 centimeter gegroeid. En dat is perfect normaal. "Een meetfout", zo zei hij. "Het spijt mij heel erg dat ik zo'n vals nieuws heb getweet."

Het spijt mij heel erg dat ik zo'n vals nieuws heb getweet

Het is de eerste ruimtereis voor de Japanner Norishige Kanai. Na zijn reis zal hij wellicht opnieuw krimpen en even groot zijn als daarvoor.  

Meest gelezen