Klopt die geschrapte prijs wel tijdens de solden? Regels geven verkopers veel marge

Een dure geschrapte prijs met daaronder een veel goedkopere soldenprijs. Het is een vertrouwd gezicht in de winkels nu, maar het doet soms de wenkbrauwen fronsen, want klopt die geschrapte prijs wel? "De inspecteur" op Radio 2 zocht uit wat de regels zijn, en die geven de verkopers veel marge, zo blijkt.

"De inspecteur" kreeg een mailtje van een luisteraar die in december een diepvries in de winkel had gezien die 549 euro kost. Vandaag, tijdens de solden, kost het toestel 544 euro, maar er staat een geschrapte prijs van 679 euro.

Misleiding van de consument? Niet noodzakelijk, zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie. "Dat moeten we echt geval per geval bekijken." De korting moet namelijk worden gegeven ten opzichte van een referentieprijs. Maar wat houdt dat juist in?

Voor 2015 was het makkelijk. De referentieprijs was de laagste prijs in de maand voor de solden. Nu is de wetgeving aangepast aan de Europese regels en mag de verkoper heel de periode dat hij het product verkocht heeft gebruiken als referentieperiode.

"Consument vergelijkt vaak met laatste reclame"

De Pauw geeft het voorbeeld van een kledingwinkel waar een kleedje gedurende een jaar verkocht is voor 100 euro. Tijdens een braderie werd het enkele dagen lang aangeboden voor 70 euro. In de solden wordt het verkocht voor een prijs van 85 euro met als referentieprijs 100 euro.

De verkoper heeft dus heel wat marge. "De consument vergelijkt vaak
met de laatste reclame die hij gekregen heeft, maar de verkoper mag
vertrekken vanuit de hele periode waarin hij het product verkocht heeft", zegt De Pauw.

Of er echt sprake is van misleiding, valt moeilijk te controleren als consument. Ook voor de economische inspectie is het niet eenvoudig om alle prijzen te controleren. Als je zelf klachten hebt, kan je die melden op het centrale meldpunt van de overheid.

Meest gelezen