Videospeler inladen...

“Ik ondersteun nu precies dezelfde jongeren als mezelf toen ik 19 was”

We leven in woelige tijden. Net daarom is er meer dan ooit nood aan mensen die het verschil maken voor een betere samenleving. En die mensen zijn er ook. Bekend zijn ze misschien niet, maar ieder op hun unieke manier, proberen ze toch iets te betekenen voor onze maatschappij. VRT NWS stelt jullie voor aan deze “Bruggenbouwers”. Tien mensen die het verschil proberen te maken.  

Violencia is een sociaal artistieke organisatie die een platform aanbiedt waar kwetsbare jongeren met muzikaal talent zichzelf kunnen zijn. Ze kunnen er terecht met hun passie en of talent rond het thema geweld.

De organisatie werd opgericht door Matthijs Spittel die zelf opgroeide in een buurt met probleemjongeren. “De buurt waar ik opgroeide stond bekend als een probleembuurt, maar tegelijkertijd was het ook een buurt vol passie en talenten. Vaak waren we “on the block” bezig, gingen we freestylen en spraken we over ondernemen. Dat was heel mooi en juist hieruit haalde ik mijn inspiratie vandaan. Letterlijk dan, mijn rolmodellen waren deze zogezegde probleemjongeren”, zegt Matthijs.

Muziek als uitlaatklep

“Natuurlijk ging niet altijd alles er vrolijk aan toe. De jongeren zaten vol frustraties en woede. Ze hebben dat ook niet altijd op de juiste manier geuit. Zo pleegden ze vaak overvallen en waren ze betrokken in drugszaken. Ik werd ook wat ouder en op een bepaald moment vond ik dat het tijd was om voor mezelf een kant uit te gaan. Ik vroeg mezelf af wat wil ik wou doen met mijn leven. Uiteindelijk koos ik ervoor om zowel iets voor mezelf als anderen te betekenen in een positieve zin, door activiteiten rond muziek en talenten te organiseren”, aldus Matthijs.

Volgens Matthijs is muziek een uitlaatklep waar jongeren hun frustraties in kunnen uiten. “Vooral hiphop dan. Ik vergelijk het publiek met luisteraars, die eigenlijk een soort van boek aan het lezen zijn. Daardoor leren ze de artiesten of jongeren beter begrijpen, hoe ze zich voelen en wat ze hebben meegemaakt.”

“ Ik koos ervoor om zowel iets voor mezelf als anderen te betekenen in een positieve zin, door activiteiten rond muziek en talenten te organiseren” 

Matthijs Spittel

“Ik ben een reisgids”

Matthijs herkent zichzelf ook in de jongeren die hij nu steunt en begeleidt. “Deze jeugd zit vol vragen en meestal weten ze niet welke kant ze uit moeten. Vaak weten ze van hunzelf wél dat ze enorm veel talent hebben. Dan ben ik voor hun eigenlijk een soort van dirigent of reisgids. Ik reis met ze mee en probeer samen met deze jongeren, hun talenten te ontwikkelen door ze de nodige tools en middelen bij te brengen.” 

Meest gelezen