Maffia-clan ontmanteld die ondernemingen in Italië én Duitsland in zijn greep had 

Bij een gecombineerde antimaffia-actie hebben de Italiaanse en de Duitse politie meer dan 160 mensen opgepakt, onder wie drie burgemeesters en de gouverneur van de Italiaanse provincie Crotone. De Italiaanse politiediensten maken zich sterk dat een belangrijke afdeling van de 'Ndrangheta nu ontmanteld is.

De operatie was gericht tegen de families Farao en Marincola van de machtige 'Ndrengheta, de maffia uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. De clan had bijna alle commerciële activiteit -van bakkerijen tot begrafenisondernemers- in handen in Cirò, een stad in de Calabrese provincie Crotone.

Maar zijn tentakels breidden zich uit tot de rest van Italië en tot in Duitsland, waar de clan Farao-Marincola vestigingen had in Frankfurt, Wiesbaden, München en Stuttgart. Als een "criminele holding" wist hij miljoenen binnen te rijven.

In de stad Cirò controleerden beide maffiafamilies de hele broodhandel. Inwoners en restaurants konden niet anders dan brood van hun bakkerij kopen, want iedere concurrentie was onmogelijk gemaakt. Italiaanse restaurants in Duitsland werden gedwongen om wijn, olijfolie en andere voedingsproducten af te nemen van een keten die in handen is van de clans. In en rond Cirò controleerde de clan ook begrafenisondernemers, afvalophaling en -recyclage, en huisvesting van migranten.

"In verschillende stadjes hadden ze alle commerciële activiteit in hun greep, en vanzelfsprekend ook de politieke macht, zei openbaar aanklager Nicola Gratteri op een persconferentie. Volgens de krant La Repubblica zijn drie burgemeesters gearresteerd en de gouverneur van de provincie Crotone. Ze worden ervan verdacht aanbestedingen van maffiosi goed te keuren in ruil voor steun bij verkiezingen.

In verschillende stadjes hadden de clans alle economische activiteit in hun greep, en vanzelfsprekend ook de politieke macht

Volgens de aanklager konden de maffiafamilies door hun rijkdom en invloed politici corrumperen zonder dat daarvoor de gewelddadige praktijken nodig waren die altijd met de traditionele maffia worden geassocieerd.

De Calabrese 'Ndrangheta is lang minder berucht geweest dan de Siciliaanse Cosa Nostra, maar is al jarenlang de dominante georganiseerde misdaadgroepering in Italië. Ze is sterk geïnfiltreerd in bedrijven en gemeenteraden, ook in het noorden van het land.

Ook in andere Europese landen is haar invloed sterk toegenomen. In Duitsland werd de aanwezigheid van de 'Ndrangheta voor het eerst duidelijk in 2007, toen een Calabrese familievete werd uitgevochten in een pizzeria in Duisburg, met zes doden als gevolg.

Meest gelezen