Video player inladen...

Michel: "Francken heeft niet de volledige waarheid verteld, maar ook niet gelogen"

Volgens premier Charles Michel (MR) heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) niet tegen hem gelogen, maar "hij heeft ook niet de volledige waarheid verteld". Volgens Michel doet dat er ook niet toe: "Het belangrijkste is dat er geen repatriëringen meer zijn naar Soedan tot het onderzoek duidelijkheid brengt."

Francken had verklaard dat er "sowieso geen repatriëringen meer gepland stonden tot eind januari", maar dat bleek niet te kloppen: er stond nog één repatriëring gepland. Toen Francken dat te weten kwam, heeft hij deze meteen laten annuleren. In de media is Francken naar eigen zeggen "zijn communicatielijn blijven aanhouden om geen aanzuigeffect te creëren".

Volgens premier Michel heeft Francken "niet de volledige waarheid verteld", maar heeft de staatssecretaris ook niet gelogen. Dat zegt hij bij "Matin Première" op RTBF.

"Toen hij me vertelde dat er geen repatriëringen meer gepland stonden, was hij niet volledig", aldus de premier. "Maar dit heeft geen politieke impact. Het belangrijkste is dat er geen repatriëringen meer zullen zijn naar Soedan tot het onderzoek duidelijkheid brengt."

Michel verwacht resultaten onderzoek in januari

Het  Commissariaat voor de Vluchtelingen en de Staatlozen heeft nog geen exacte aanpak voor het onderzoek naar de mogelijke folteringen van Soedanezen. Volgens meerdere kranten is het "technisch onmogelijk" om het onderzoek af te ronden voor eind januari.

"Het is een complex onderzoek en ik wil er geen deadline op zetten", aldus de premier. Toch gaat Michel er naar eigen zeggen nog steeds vanuit dat het onderzoek zal klaar zijn tegen eind januari.

De premier wil blijven regeren tot de laatste dag van de legislatuur

Op de nieuwjaarsreceptie van werkgeversorganisatie Voka liet Michel nog weten dat hij zich engageert "tot de laatste dag van de legislatuur".

N-VA-voorzitter Bart De Wever had verklaard dat zijn partij uit de regering zou stappen als het ontslag van Francken werd geëist. De premier schuift nu een mogelijke val van de regering van de baan.

Meest gelezen