VDAB ontvangt recordaantal vacatures, maar ze geraken ook steeds moeilijker ingevuld

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) heeft het voorbije jaar een recordaantal vacatures ontvangen. Het waren er meer dan 258.000 en dat is 14 procent méér dan in 2016. Al die vacatures raken wel steeds moeilijker ingevuld.

Van die meer dan 250.000 vacatures waren er bijna honderdduizend voor hooggeschoolden (hoger beroepsonderwijs en bachelor- en masterdiploma's). Dat is een stijging met 15,6 procent. Ruim 100.000 vacatures waren voor laaggeschoolden: een stijging met 10,8 procent. Het aantal vacatures voor middengeschoolden (derde en vierde graad secundair) steeg met 16,8 procent tot 56.000.

Volgens de VDAB zijn er twee belangrijke redenen voor het hoge aantal vacatures. Enerzijds is er de aantrekkende economie. Daardoor komen er vooral in de industrie veel nieuwe jobs bij. Anderzijds gaan er steeds meer mensen met pensioen door de vergrijzing, ook die jobs moeten worden ingevuld.

Dat leidt ook tot een recordaantal openstaande vacatures. Het zijn er bijna 39.000 of 12 procent méér dan eind 2016. Het wordt moeilijker om geschikt personeel te vinden, zegt de VDAB, vooral voor technische beroepen zoals mechaniciens en ingenieurs, en ook in de zorg.

Meest gelezen