Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Amerika's taaiste sheriff" Joe Arpaio doet gooi naar de Senaat

De omstreden voormalige sheriff en migrantenjager Joe Arpaio gaat zich kandidaat stellen voor de Amerikaanse Senaat voor de staat Arizona. Hij zegt dat hij "het beleid van president Donald Trump wil steunen bij zijn missie om Amerika weer groot te maken."

Joe Arpaio, die zichzelf "America's toughest sheriff" noemt, kwam afgelopen zomer in het nieuws toen de Amerikaanse president Trump hem gratie verleende. Arpaio hing een veroordeling boven het hoofd wegens zijn harde aanpak van illegale migranten langs de grens met Mexico, maar dankzij Trump ontsnapte hij aan zijn straf. Niet alleen de Democraten, ook veel Republikeinen waren niet te spreken over de gratie die Trump Arpaio verleende.

De 85-jarige Arpaio was een kwarteeuw lang sheriff in Maripoca in de zuidelijke staat Arizona. Onder zijn leiding werd het regime in gevangenissen verhard en werd hard opgetreden tegen illegale immigratie vanuit Latijns-Amerika. Spaanssprekende Hispanics werden willekeurig aangehouden of gecontroleerd, maar toen hij daarvoor op de vingers werd getikt, lapte Arpaio de veroordelingen aan zijn laars.

Ik zou dit niet doen als ik niet denk dat ik kan winnen

In 2016 was Arpaio een van de eersten die zich openlijk achter de campagne van Trump schaarde. Als grote supporter van Trump, stelt hij nu zijn kandidatuur voor de Amerikaanse Senaat. Hij is ervan overtuigd dat hij de senaat veel te bieden heeft.

"Ik weet dat senator zijn nogal anders is dan sheriff zijn, want je kunt veel doen. En geloof me, ik heb veel plannen", zegt hij in de Amerikaanse pers. "Ik zou dit niet doen als ik zou denken dat ik niet kan winnen. Ik doe dit niet omdat ik mijn naam in de krant wil. Dat gebeurt nu toch ook al elke dag."

Meest gelezen