De lange tenen van politiek correct links

Een pleidooi voor "een beetje positiviteit in de beerput van sociale media": "De luidste roepers, links en rechts, kapen het debat en weldenkende, genuanceerde denkers blijven vaak passief. In die beerput van het internet moet er toch een marge zijn waarin we proper met elkaar kunnen communiceren?"

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

We weten al langer dat de commentaarsectie onder online krantenartikels het rioolputje van het internet is. Deze week met als droef dieptepunt de racistische haatreacties op een beeld dat tederheid zou moeten uitlokken: de eerste Weense baby van het jaar.

Maar niet alleen zure, extreemrechtse mensen maken het internet tot een hellhole. Politiek correct links met haar lange tenen is vaak in hetzelfde bedje ziek.

Twee maten en gewichten voor boefjes

Ik hoef u de Boef-hetze niet meer uit te leggen die deze week het nieuws en het publiek debat domineerde. Het begon met een positief signaal: dit soort uitspraken pikken wij niet. Maar al gauw vergleed ook dit debat weer in een gesprek met dubbele standaarden. 

Schandalig, dat vrouwonvriendelijk boefje, maar we verkiezen wel Bart De Pauw tot man van het jaar. Schandalig, die moslimcultuur, maar een pussy grabbende clown vinden we niet tekenend voor onze samenleving.

Dan toch liever schrijfster Dalila Hermans, die op de radio voorstelt om “vrouwvriendelijke en vrouwelijke hiphoppers wat meer platform te geven en de rest eruit te kicken”. Hadden maar meer mensen wat van die positieve houding. Die is nu vaak ver zoek op sociale media.

Enerzijds is er de vuile racistische en seksistische klap. Anderzijds draait politiek correct links ook door. Er is geen redelijke, genuanceerde stem tussenin.

Mensen die Kamiel De Bruyne neersabelen (“Nog erger dan Bart De Pauw en Boef samen”) om zijn ludiek filmpje in "Sorry voor alles" over Kim Kay, zijn vaak dezelfde mensen die de slachtoffers van De Pauw afdoen als flauwe trienen. Mannen die een opiniestuk schrijven waarin ze #metoo steunen, blijken Twitteraars die zelf niet vies zijn van seksisme online en offline.

Humor en positiviteit

In deze debatcultuur van twee maten en gewichten is ook humor het slachtoffer. Studio Brussel mag niet spelen met clichés over een Chinese K3 of de discussie over Boef met een knipoog benaderen, of heel Twitter is verontwaardigd.

Jonas Geirnaert mag geen mop maken over de zuurgooier in de Delhaize of Facebook ontploft. En nog erger: de klassieke media springen hier nog eens bovenop om het allesbehalve constructieve debat nog wat op te poken. Geirnaert schreef er zelf laatst een treffende opinie over in Humo. Je kan discussiëren of een mop geslaagd is of niet maar als er helemaal geen plaats is voor humor die grenzen aftast, waar gaan we dan naartoe?

Serieus, we zouden allemaal wat meer humor en zachtheid kunnen gebruiken. En een minder dubbele moraal. Reken ik niet iemand af op standaarden die ik voor mezelf of anderen ook niet hanteer? Er is dringend wat meer positiviteit nodig op sociale media. 

 We zouden allemaal wat meer humor en zachtheid kunnen gebruiken

De luidste roepers, links en rechts, kapen het debat en weldenkende, genuanceerde denkers blijven vaak passief. In die beerput van het internet moet er toch een marge zijn waarin we proper met elkaar kunnen communiceren?

Waarin we deftig met elkaar kunnen discussiëren en elkaar aanspreken op foutjes. Waarin we elkaar kunnen steunen en eens goed met elkaar kunnen lachen. Arm Vlaanderen kan ook een rijkdom aan positieve meningen etaleren. Te beginnen bij u.

---

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen