PODCAST: Hoelang willen we nog slaven van onze smartphone blijven?

Elke 30 seconden raken we onze smartphone aan, we zijn verslaafd aan ons mobieltje. En die verslaving wordt in stand gehouden door ingenieurs uit Silicon Valley. Tim Verheyden legt in deze podcast uit hoe ze dat doen en welke gevolgen dat heeft voor ons brein.

Twee aandeelhouders van Apple vragen dat het bedrijf dringend maatregelen neemt om de smartphoneverslaving bij kinderen aan te pakken, want de smartphone bedreigt de geestelijke en fysieke gezondheid van onze kinderen. Maar niet alleen kinderen zijn verslaafd aan de smartphone, ook volwassenen brengen uren door op internet en de sociale media.

We zoeken zelfbevestiging in de vorm van likes en shares. Ingenieurs hebben algoritmen en technieken ontwikkeld die ons verslaafd maken aan onze telefoon. We zijn voortdurend afgeleid en dat heeft grote gevolgen voor ons welzijn: volgens een studie van de Universiteit van Chicago tast de smartphone de cognitieve werking van onze hersenen aan; het vermogen om informatie te verwerken en dingen te onthouden. Een Brits onderzoek van de Royal Society for Public Health toont dan weer aan dat overdadig gebruik van de smartphone invloed heeft op onze mentale gezondheid en kan leiden tot meer depressies en angstaanvallen.

Tim Verheyden praat er zaterdag ook over tijdens Het Vooruitzicht, een dag waarop experten van VRT NWS hun kennis delen met het publiek en vooruitblikken op de actualiteit van 2018.

Meest gelezen